Защо копърът е толкова полезен

kopar-1

Копърът е сред най- разпространените подправки у нас, особено сега, в сезона на таратора. Растението всъщност се използва от дълбока древност, заради полезните си лечебни свойства.

Съдържа витамин А, витамин С, бетакаротени, антиоксиданти, рибофлавини, фолиева киселина, ниацин и пр.

Подобрява здравето на очите и кожата. Това се дължи на съдържанието на бетакаротен, които подобряват здравето на очите и кожата.
Намалява нивата на кръвната захар. Копърът съдържа масло, наречено евгенол, което се използва много в медицината. Скорошни изследвания показват, че маслото действа ефективно за намаляване на кръвната захар и подобрява инсулиновата резистентност, особено при хора с диабет.
Действа срещу свободните радикали. Копърът съдържа много витамин С, важен антиоксидант, който бори свободните радикали.
Предпазва сърцето. Копърът намалява холестерола и триглицеридите в кръвта, допринася за сърдечно- съдовото здраве.

„ДИАБЕСТАН“ – ДИАБЕТ И КРЪВНО ПОД КОНТРОЛ! ВИЖ ТУК:

kopar-2
Подпомага имунната защита. Това се дължи на съдържанието на витамин С. Копърът съдържа полиацетилен, вещество с антибактериално действие.
Бори безсънието. Трудно спите през нощта? Копърът може да ви помогне. Съдържа голямо количество флавоноиди и витамин В комплекс, които активират производството на хормоните за сън.
Предпазва от остеопороза. Ако имате семейна предразположеност към остеопороза, включете копъра в менюто си. Копърът съдържа много калций от растителен произход. Яденето на копър помага за предпазване от загуба на костна маса и подсилва скелета.
Съдържа много фибра. По този начин помага за по- бързото отслабване. Фибрата ни помага да се чувстваме сити повече време. Освен това, поддържа храносмилателния тракт чист.
Балансира хормоните. Копърът балансира нивата на хормоните в тялото, особено женските, свързани с менструацията. Увеличава нивата на прогестерона в тялото, помага при безплодие и помага за по- редовен цикъл.
Подобрява храносмилането. Първо, стимулира движението на храната по чревния тракт. Маслата, които се съдържат в копъра помагат при язва и други полезнени състояния на стомаха.

Копърът не съдържа холестерол и е нискокалоричен.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *