Защо кивито е толкова полезно за здравето?

Родината на кивито е Китай, но плодът получава името си, когато е пренесен в Нова Зеландия. Там го кръщават на местна птица. Плодът е известен в неповторимия си вкус, но има още доста причини, за да го консумираме, при това в големи количества.

kivi

Антиоксиданти и витамин С

Те са сред основните вещества в плода. В 100 грама киви се съдържат 98 млг витамин С, почти двойно на тези в портокала и лимона. Едно киви ни осигурява почти 80% от дневната доза витамин С.

Препоръчително е да се яде сутрин на закуска. Сред свойствата на витамина са: подсилва имунната защита, сваля високото кръвно, предпазва от рак, алергии и настинки.

Витамин С е мощен антиоксидант, което означава, че неутрализира свободните радикали. Плодът помага на клетките да се запазват млади .

Особено препоръчителен е за пушачи, хора, които пият много алкохол, диабетици, хора с алергии, бременни, стари хора, жени в менопауза, хора с катаракта, с херпеси и пр.

Намалява стреса и облекчава нервите

Кивито е идеален плод за съвремието ни. Заради високото съдържание на витамин С предпазва от нервност и тревожност. Намалява стреса. Помага ни да се чувстваме по- спокойни и да се справяме с проблемите. Лекарите препоръчват да изяждаме едно киви преди интервю за работа или важни събрания.

Намалява запека

Тъй като съдържа много фибра, кивито облекчава храносмилането и подобрява чревния тракт. Ако имате такъв проблем, яжте го на закуска. Може да го съчетаете с други плодове, кисело мляко, кефир или зърнени храни.

Помага за отслабването и изхвърлянето на задържаните течности

В 100 грама се съдържат 63 калории. Съдържа много вода и ни поддържа сити. Много е подходящ за диетите за отслабване и за изхвърляне на задържани течности, особено при бременност. Кивито е диуретик.

„ДИЕТИН- КОМПЛЕКС“ – ТОП ПРОДУКТ ЗА ОТСЛАБВАНЕ! ВИЖ ТУК:

kivi-zdrave

Помага на храносмилането

Помага при гастрит и газове. Съдържа важни протеини, които го правят особено полезен за комбиниране с прясно мляко или желатин.

Подобрява кръвообращението

Тъй като съдържа витамин Е, омега- 3 и 6 мастни киселини, кивито разрежда кръвта, подобрява състоянието на артериите. Така предпазва от образуване на тромби. Заради фибрата, кивито намалява нивата на холестерол.

Подобрява състоянието на костите

Зъбите също спадат към костите. Кивито съдържа много мед, магнезий и калий. Подобрав състоянието на костите, също функционирането на нервите, мускулите и органите.

Помага при анемия

Заради витамин С, увеличава усвояването на желязото от храната.

КОЙ НЕ МОЖЕ ДА ЯДЕ КИВИ?

Хората, които са алергични към плода. Също тези, които са склонни към образуване на камъни в бъбреците. Затова, децата не трябва да прекаляват с консумацията. Заради съдържанието на калий, не се препоръчва за хора с бъбречна недостатъчност.

Полезни свойства на кивито. ВИЖ ТУК:
http://youtu.be/N7W3Ov2LckA

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *