4 вида храни, които причиняват декалцификация на костите

kosti-kalcii

Има определени храни, които не само не доставят на тялото ни полезни вещества, но и могат да отнемат от него такива. Един от най- често срещаните проблеми е декалцификацията на костите, т.е., дефицит на калций в костите. Това води до редица тежки заболявания, сред които и остеопороза.

Ето кои храни да отбягвате, за да имате здрави кости:

4. С високо съдържание на натрий. Прекаляването със сол е вредно за сърдечната система – това е всеизвестен факт. Но високите дози сол са опасни и за костната система, като я отслабват значително. Те пречат на усвояването на калция, независимо колко приемате. Не трябва да приемате повече от 1300- 1500 млг натрий дневно.

Здрава кост и кост с остеопороза
Здрава кост и кост с остеопороза

3. Захарни изделия. Прекаляването със захар пречи на организма да усвоява калция, който получаваме от храната. Елиминира и фосфора, който е свързан с развитието на нервите и устойчивостта на костните клетки.

2. Газирани напитки. Прекаляването с газирано (повече от 7 пъти седмично) води до намаляване на костната гъстота поради липса на калций, тъй като изменя усвояването му. Това означава, че може да имате повече фрактури и костни проблеми.

1. Много бобови. Въпреки че са сред най- препоръчваните храни, прекаляването с тях пречи на организма да усвоява калций. Не трябва да ги изключвате от режима си, но и не трябва да ядете повече от 2 пъти седмично.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *