5 интересни факта за соята

Научете повече за тази универсална храна

В последните десетина години, соята придоби печална слава и бе извадена от менюто на много спортисти и запалени фитнес маниаци. За съжаление тази невероятно полезна земеделска култура бе оклеветена напълно несправедливо и то заради неколкократно преработваните нейни варианти, които ни пробутват по магазините. Истината е, че соята като натурален продукт не само не е вредна, но дори напротив – пълна е с растителен протеин, фибри и витамини.

соя

Не намалява нивата на тестостерон!

Първото нещо, което ще чуете като се заговори за соя е, че съдържа много фитоестрогени (растителната версия на женския полов хормон естроген). И поради наличието на тези фитоестрогени занижава нивата на тестостерон, пречи за натрупване на мускулна маса и поразява мъжката сила. Учените обаче са категорични, че това е напълно невярно и по никакъв начин не възпрепятства производството на големия Т. Просто фитоестрогените се обработват по съвсем различен начин в мъжкото тяло.

Съдържа всички важни хранителни вещества

Чаша соеви ядки (варени зърна от соя), съдържат около 300 калории, 29 гр. протеин, 17 гр. въглехидрати и 15 гр. мазнини. За сравнение ще кажем, че 1 мерителна лъжичка соев протеин има в себе си 120 калории, 25 гр. протеин, 1 гр. въглехидрати и 1. 5 гр. мазнини.

Помага при възстановяване

Добавянето на соев протеин преди или след тренировка, е отличен начин да се заредите с антиоксиданти и да подобрите възстановяването. Специалистите допълват, че най – доброто е съчетание 1:1 със суроватка.

Увеличава притока на кръв

Соята е полезна не само заради антиоксидантите. Тя има способността да увеличава нивата на азотните оксиди, което пък засилва притока на кръв към мускулите и нивата на растежния хормон.

Вкусна е

Сложете в тигана няколко яйца и соя, добавете още зеленчуци и малко сол. Добър апетит!

YouTube Preview Image

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *