3 нови здравословни храни за добър старт на 2014-а

Екзотични и вкусни продукти за добавяне в диетата

Ако вече ви втръсна да готвите едни и същи ястия не се отчайвайте. Защото 2014-а започва с обещания, че на пазара ще бъде пуснато цяло ново поколение от здравословни храни, които ще внесат необходимата доза разнообразие.

здравословно хранене

Оранжев карфиол

Американски фермери успяха да създадат нов вид карфиол с оранжев цвят и много по – добри вкусови качества. Не се страхувайте от невидимата заплаха на пестицидите – специалистите са категорични, че той не е опасен, не е ГМО, въпреки оранжевия си цвят. Сравнено с бялата версия е страхотен – има 25 пъти повече витамин А. Да се надяваме, че и в България ще бъдат внесени от новите семена и още през следващото лято ще имаме възможност да го опитаме.

Za’atar

Супер мощна средиземноморска подправка, комбинация от сушена мащерка, сусам, риган и смрадлика. Обичайно се използва за поръсване върху хляб, или се смества със зехтин при направата на дресинг. Полезното действие се крие в неговите съставки: мащерката например помага при акне и женски проблеми, смрадликата тонизира и подобрява устната хигиена.

Freekeh

Не се отдръпвайте заради малко странното име на това арабско зърно. Всъщност то е много полезно, приготвя се от зелено зърно. Готви се точно като кафявия ориз и дори вкусът му е подобен. Така че ще имате още една възможност да си доставите полезни въглехидрати, които няма да пречат на вашата диета. Освен това проучване от Австралия установи, че в него се съдържат повече протеин и фибри, отколкото в популярните зърнени ядива като овесени ядки и кафяв ориз.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *