На 30 юни се навършиха 41 години от смъртта на великите Гунди и Котков!

Никола Котков (вляво) и Георги Аспарухов - Гунди

  Вдовиците на прославените – футболисти Гунди и Котков – Лита и Катя за пореден път отбелязаха поотделно 41-вата годишнина от зловещата катастрофа в прохода Витиня, в която загинаха съпрузите им.

Катя Коткова, която от години живее в село Бъзовец на брега на Дунав, все още мисли, че мъжът й можеше да не замине с Гунди на злополучния 30 юни 1971 година за Враца. Тогава в прохода Витиня алфа ромеото на Гунди се блъска челно в резервоара на ЗИЛ със софийска регистрация, футболистите загиват.

Макар, че Лита няма никаква вина за трагедията, двете семейства от години правят отделни панихиди.

Лита (вляво) и Катя Коткова

Преди време съпругата на Котков – Катя, и дъщеря й Мария, заявиха сензационно, че в алфа ромеото на Гунди е имало и трети човек

Той е бил военен и двамата футболисти го вземат на автостоп на бензиностанция. Неговата смърт обаче е покрита.

„След погребението ми се обади съпругата му, но бях толкова разстроена, че не установих контакт с нея. След това загубих следите й. Никой и до днес не знае нищо за нея“, заяви преди време Катя в тв предаване. Версията затрети човек в колата обаче се отрича от Лита Аспарухова.

Кадри от зверската катастрофа по пътя за Враца (Снимки: Емил Манджаров)

Тоталитарната власт през 1971 година не на шега е уплашена от поклонението на футболистите.

На погребението се стичат хиляди, а всеобщата печал след смъртта на Гунди и Котков засенчва траура от кончината на загинали по същото време съветски космонавти. Това тогава се смята за идеологическа опасност.

„Дълго време не ми позволяваха да отбелязвам годишнините от смъртта на мъжа ми, дори късаха некролозите спомня си Лита, която разказва, че мъжът й е отказал навремето оферта да играе в италианския гранд „Милан“.

Паметна плоча на загиналите футболисти

Днес Лита живее в апартамент в кв. „Лозенец“, ремонтиран още навремето от мъжа й. Почти не е разместила предметите в дома им от времето, когато са заедно. Прехранва се, като преподава уроци по английски. Синът й Андрей живее от години в Бостън и тренира деца в школа за футболисти. Той е женен за дъщерята на друга „синя“ легенда – Павел Панов.

Катя се усамоти в село Бъзовец, където заживя с бивш състезател по ръгби. Компания й правят десетки котки, които гледа. Както е известно, феновете наричат навремето мъжа й „Котето“. Огромен бял котарак, който семейството гледа, изчезва в деня на смъртта на двамата футболисти през 1971 година.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Един отговор за "На 30 юни се навършиха 41 години от смъртта на великите Гунди и Котков!"

  1. deposit gates of olympus   03.07.2023 at 20:35

    Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to more added agreeable from you! However, how could
    we communicate?

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *