Енергийните кръвопийци от ЧЕЗ, източиха десетки милиони само за месец чрез Лени Изкормвача

ЧЕЗ

  Крупни далавери като за последно въртят кожодерите от електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Само за последния месец скандалната чешка енергийна фирма е съумяла да източи приблизително 70 милиона лева от държавната Национална електрическа компания (НЕК) чрез манипулирани обществени поръчки за подобрения на електрическата мрежа.

Уви, оказа се, че докато стотици хиляди протестираха срещу непосилните сметки за ток и системните далавери на енергийните окупатори на България, тарикатите от ЧЕЗ не само са замитали следите от чутовните си кражби, а и са създали нови схеми за ограбване на българския лапни-муха народ.

Кръвопийците от чешкото енергоразпределителното дружество скочиха като ужилени, когато главният прокурор Сотир Цацаров справедливо прогнозира, че концесията на ЧЕЗ за доставка на ток ще бъде отнета.

Безпрецедентният опит на чешката дипломация да притиска обвинител №1 обаче би трябвало да капитулира пред фактите от разследването на ДАНС, които категорично са установили фрапиращи злоупотреби за над 200 милиона лева на ЧЕЗ само за последните 2 години.

Бай Миле отдавна е покойник, но аверите му още въртят далавери в България

Схемата е проста, но ефикасна – от ЧЕЗ обявяват огромни разходи за поддръжка на мрежата, които се взимат предвид при формирането на цената на тока. Разходите обаче са фиктивни и по този начин чехите първо намаляват данъците си, а след това оправдават с тях високите цени на тока.

Само допреди месец чехите използваха като фирми бушони регистрирани в тяхната държава компании фантоми. След масовите бунтове на ужилени потребители в цяла България схемата е леко видоизменена – обществени поръчки се възлагат на родни фирми. Дали обаче е така?

Новата звезда в грабителската схема на ЧЕЗ в източването на десетки милиони левове чрез обществени поръчки е украинският „добре облечен бизнесмен“ Александър Усачов. Енергийният баровец, който от години живее във Варна, навремето бе смятан за изключително близък до Майкъл Чорни и покойния бос от СИК Милчо Бонев – Бай Миле. В последните 4-5 години обаче енергийният тарикат Саша Громкии както е известен в ъндърграунда „бизнесменът“, се утвърди като доставчик №1 на ЧЕЗ за всякакъв вид консумативи.

Доскоро Александър Усачов доставяше по 700 хил. тона годишно въглища от украинския окръг Дон бас за нуждите на ТЕЦ „ЧЕЗ – Варна“, които се фактурираха по 180 лева на линеен тон, макар реалната им цена да бе под 90 лева. Тази схема продължава да тече с пълна сила, но освен въглища Саша громкии чрез фирмата си „Сано ИПС“ вече печели търг след търг за електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Митко Каратиста сдал поста на групата около Саша Громкий

Така например съвсем наскоро бившият партньор на Майкъл Чорни и Бай Миле е спечелил обществена поръчка от ЧЕЗ за високоволтови кабели. Поръчката е на стойност над 15 милиона лева и е спечелена от фирмата „Сано ИПС“, въпреки че дружеството не е предоставило мостри на високо-волтовите кабели и не е депозирало каквато и да е гаранция за качество.

По подобни схеми подставени лица на кожодерите от ЧЕЗ са спечелили търгове за извозване на промишлени отпадъци – сгурия, шлака, дънна пепел от котли и прочие. Годишно енергийните дружества на чешкия монополист произвеждат около 400 000 тона отпадъци, но фактурират наполовина – тоест около 200 000 тона. Този бизнес доскоро бе узурпиран от Митко Каратиста – човекът на Румен Николов – Пашата в ЧЕЗ, но от месец насам щафетата е предадена на рускоговорящи мафиоти от обкръжението на Саша Громкий.

„Ситуацията може да бъде описана по следния начин – партньорът на Бай Миле смени шофьора на Румен Пашата, но гангстерската групировка СИК отново е в играта“, коментират рокадата в енергийния бранш.

Важно е да бъде уточнено, че макар и собственост на чешката държава, дружеството ЧЕЗ ползва услугите на силови играчи от ъндърграунда в бизнеса си в България поради една специфична причина – гангстерските авторитети държат настрана редовите бизнесмени да се явяват на търгове и да кандидатстват за обществени поръчки, които по закон трябва да се обявяват от ЧЕЗ.

Точно такава е била и ролята на Димитър Стефанов – Митко Каратиста, който се бе издигнал до член на Борда на директорите на чешкото енергийно дружество и получаваше по 35 000 лева месечна заплата.

„Димитър Стефанов действа чрез няколко фирми на свои хора. В бранша се знаят кои са представителите на Митко Каратиста и затова мнозина предпочитат да се оттеглят рано-рано от участие в търгове за обществени поръчки, жалват се енергетици.

Сред доверените хора на Митко Каратиста е пернишкият бандит Лени Изкормвача арестуван в началото на 90-те години на миналия век за магистрални грабежи, днес Лени Изкормвача със светско име Евгени Георгиев, е собственик на дружеството „леми трафо“, специализирало се в изграждането на трафопостове. Всеки, който иска да има партида за ток, е длъжен да изгради за своя сметка трафопост, който да бъде подарен на кожодерите от ЧЕЗ. Макар изграждането на един трафопост да струва около 20 000 лева, от ЧЕЗ задължават клиентите си да работят с Лени Изкормвача, който ги одрусва с 50 хил. лева. Само за последната година в София и околностите са изградени над 50 трафопоста от частни лица, които след това са подарили трансформаторите на ЧЕЗ, за да благоволят чехите да им доставят ток.

Кръгът около Митко Каратиста и Лени Изкормвача контролира и доставките на кабелите за въздушно окачване, съвсем наскоро подставена фирма е спечелила търг за 8 милиона лева за доставка на такива кабели.

„От ЧЕЗ умишлено купуват кабелите не от заводите в Румъния или в Чехия, а от съмнителни типове, за да може непрекъснато да обявяват нови поръчки за кабели и да завишават разходите си. Именно заради некачествени кабели пламна пожарът на Витоша тогава се оказа, че кабелите на ЧЕЗ не са изолирани с полиетилен“, разкриват запознати с далаверите на енергийните окупатори от Чехия.

Според думите им нито един от десетките хиляди метри кабели на ЧЕЗ, купени през последните 2 години, няма задължителната сплав алмалек – алуминий, магнезий и силиции. „Това е борсова стока и цената на въпросния тип кабели е точно фиксирана. Да, но от ЧЕЗ умишлено не търсят произход и гаранция за качество, за да завишават разходите си“, потресени са от аферите на тарикатите от Чехия в енергийния бранш.

Поредната далавера, която чешкото енергоразпределително дружество подготвя, е свързана с търг за доставка на тръби за около 15 милиона лева. Търгът със сигурност ще бъде спечелен от фирмата „Блиц пласт“, която е от орбитата подставени дружества на чехите.

 

Крадат като за последно

В енергийните среди се мълви, че от ЧЕЗ са получили индикации, че държавата ще прекрати концесията им за пренос на ток, и поради тази причина кожодерите са задействали план „Б“ – кражби като за последно, преди да офейкат от страната.

„В момента се трупат умишлено разходи, за да се приберат пари от държавата. От ЧЕЗ обмислят да заведат съдебно дело срещу България в международен арбитражен съд и затова сега раздуват разходите си, които после ще представят като направени инвестиции, които България трябва да им плати. Целта на тези мошеници е да постигнат извънсъдебно споразумение с държавата и да приберат като за последно 250-300 милиона лева…“, категорични са запознати със ситуацията.

Още сензации:

loading...

4 Отговора за "Енергийните кръвопийци от ЧЕЗ, източиха десетки милиони само за месец чрез Лени Изкормвача"

  1. IWAN   29.03.2013 at 17:11

    Евгени Георгиев СЛАВЕНИН – изпишете му цялото име, че така го знае целио град!

    Отговор
  2. Божидар Спасов   30.03.2013 at 10:45

    На фона на огромните пари за които се говори, нашият случай е капка от морето, но търся помощ: Управител съм на етажна собственост, от година моля ЧЕЗ – София, да обезопаси електрическите ни табла. Отначало не искаха да приемат, че е тяхна работа, после приеха, после дадоха краен срок 1 септември 2012 г. и излъгаха, после казаха, че ще го направят…някога. После?После нищо.Имаме 8 електрически табла незаключващи се, с оголени електропроводими шини – 70 човека живеем в опасност. Ако може някой, да помогне -bozhidar_spasov_sofia@abv.bg

    Отговор
  3. регистрация на фирма   06.04.2013 at 21:38

    много интересни и полезни информации – за съжаление всички ние сме ограбвани години наред и от малките заплати го плащаме богатият живот на малцина

    Отговор
  4. asdasd   26.07.2016 at 17:25

    window.alert(“test”)

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *