Принц Чарлз излезе в пенсия

Принц Чарлз доживя пенсия, но все още не седи на престола на Великобритания
Принц Чарлз доживя пенсия, но все още не седи на престола на Великобритания

Принц Чарлз навърши 65 години и вече може да взима държавна пенсия. Най-големият син на кралица Елизабет Втора обаче няма да прибира за себе си парите за прослужено време и старост, а ще ги дарява за благотворителност.

Принц Чарлз с майка си Кралица Елизабет Втора
Принц Чарлз с майка си Кралица Елизабет Втора

Пенсията, на която има право бъдещият британски крал, е съвсем символична. Тя възлиза на едва 110 британски лири седмично или около 500 паунда. Сумата му се полага заради службата му във флота и удръжките, които са му били правени по онова време. Чарлз е работил в армията едва няколко години и именно затова пенсията му е значително по-малка от средната за страната.

Вместо да си харчи полагащите му се за старост средства, принцът ще ги дава на организация, подпомагаща възрастните хора в затруднено физическо и финансово положение. Реално той няма нужда от тези пари, той като е собственик на имоти за милиони. Неговото херцогство Корнуол му носи завидна годишна рента.

Бащата на Уилям и Хари е престолонаследник от 1952 г., когато майка му Елизабет се възкачва на трона. Тогава той е бил само на 3 години.

Чарлз е най-дълго чакалият за короната британски престолонаследник, припомнят запознати с историята. Предишният рекордьор бе Едуард Седми, синът на кралица Виктория. Неговото „постижение“ бе подобрено от съпруга на Даяна преди две години.

По всичко личи, че ще мине още известно време преди вдовецът на Лейди Ди да наследи трона. Кралица Елизабет Втора се радва на великолепно здраве за своите 87 години и засега не възнамерява да абдикира в полза на сина си.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *