91-годишната баба Трънка от с. Говедарци кърмила Людмила Живкова

Трънка Вукова

  91-годишната Трънка Букова „нашумя“ тази година покрай 70-годишнината, която посмъртно навърши Людмила Живкова. Пенсионерката от самоковското село Говедарци е открита от журналиста Крум Благов, автор на книга за Живкова. В далечната 1942 г. тя дава от майчината си кърма, за да суче първородната щерка на лекарката Мара Малеева и нейния нелегален съпруг Тодор Живков.

Освен медийна знаменитост Трънка Букова е най-възрастната жителка на Говедарци. Там преминават първите две години от живота на Людмила Живкова. Наследницата на Тодор Живков и Мара Малеева е родена в София. Даже Тошо, от радост, че е станал баща, забравил да пита в родилното какъв е полът на бебето. Та бил повторно път до столицата. След изписването майката с новороденото се върнала в Говедарци, където Малеева била разпределена за участъков лекар, тя обслужвала и близкото село.

Маджаре Медицинският работник по право имал глас като общински съветник и право на квартира. За нуждите на лекарката и половинката й била дадена стая от сградата на здравната служба, както и второ помещение за кухня.

Мара Малеева позира с бебето Людмила Живкова, гушнало невеляшка

Било доста мизерно, даже нямало течаща вода, спомня си баба Трънка. Нейният мъж бил на фронта, а тя, с пеленаче, била на нивата със свекърва си и девера си да вадят картофи. Там я открила д-р Малеева-Живкова, дошла на къра заедно с прислужника на здравната служба. „Добър ден, изпратиха ме при тебе. Много ти е убаво детето. Ако обичаш, да кърмиш и моето, оти немам кърма“, разказва на местен диалект Трънка. Свекърва й побързала да откаже но се намесил деверът. „Една душа ще спасиш!“, били думите му, които разчувствали младата майка.

Вукова не се усъмнила доколко е истина, че Малеева е без кърма. В онези години Тодор Живков бил притесняван от властите за нелегална дейност. Според нея това се е отразило на кърмата на докторката.

Тя ходела по два пъти на ден, за да кърми Людмила. Оставяла за малко собствения си син и поемала момиченцето. А биологичната му майка все го мерела на кантара и се радвала, че наддала. „И до днеска ми е пред очите този кантар като корито, до вратата на спалнята стоеше , разказва 91 -годишната. Днес баба Трънка е сляпа с едното око, едва вижда с другото, но паметта й е точна като бръснач.

Семейство Живкови остава в Говедарци до лятото на 1944 година, когато Малеева е преместена в пловдивското село Оризари.

Фамилия Живкови – (отляво надясно) Людмила, Тодор Живков, Мара Малеева и Владимир Живков като сплотено първо семейство на социалистическа България

Оттогава Трънка не е виждала своето кърмаче. Тя има две срещи с Мара Малеева в годините, когато Тодор Живков е на власт, а когато той умира, била поканена на погребението му.

 

Как дойката отиде неканена у Тодор Живков

Един ден, след като се пенсионира, баба Трънка решава да отиде на гости на семейство Мара и Тодор Живкови, първия сред първите в държавата. Ето нейния автентичен разказ пред автора Крум Благов:

„Ойдох на София и право у централнио комитет. На единия ъгъл маж с ласкави пагони седи. Вика: „Какво обичате?“. Викам: „Обичам да идем на Живков дома“. Баш така му казах. Он се подусмея така. Викам: „Другарю, не се подусмивай, не ме гледай, че съм с кърпа на главата. Да знаеш, дето че ойдем“.

Отсреща една жена. Викам: „Другарко, искам да идем на Живков у апартаменто“. Тя зе да ме разпитва – откъде съм, каква съм, я й казувам и она докладва. По едно време иззвъне телефонът при оня маж. Той вика: „Другарко, ела да ти кажем. Слушай, че идете на „Димитър Полянов“ и „Оборище“. Милицията е предупредена“. Я ойдох, влезнах и Малеева ме на стълбището причака. Говорихме си, пита ме по селото какво, казувах й. Покани ме на обед жената“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *