22 години лекуват човека без лице от село Хан Крум

Корен от кътник обезобрази Петър Железов и го превърна в подобие на човек

  Четвърта година вече Петър Железов от село Хан Крум, Шуменско, очаква деня, в който да се отправи на последния си поход.

Дестинацията е Щутгарт, където местни специалисти обещават да избавят завинаги 60-годишния мъж от зловещите прозвища „Човекът без лице“, „Човекът маска“ и „Българският Франкенщайн“. Цената Петър да върне лицето си след продължилото 22 години ходене по мъките е приблизително 30 хиляди лева.

Трагичната история на Железов е почти без аналог в страната. Лекарска грешка, дали неволна или умишлена, преобръща наопаки живота му и го превръща в герой, достоен за персонаж в сценарий за филм на ужасите.

1991 г. Всичко започва от един кътник. Шуменецът нацелва възможно най-некадърния стоматолог в цялата околия. „Специалистът“ вади зъба, но оставя мъртъв корен в костта. Следва абсцес, който пък кара други „специалисти“ да поставят на Петър диагноза рак на меките тъкани.

Петър Железов преди операцията

Предписаното лечение в онкодиспансера в София оказва пагубно влияние върху човека. Докато всички си мислят, че ужасяващите последствия върху лицето на Железов са от тумора, забравеният зъбен корен буквално руши лицето му. Тъканите постепенно загниват, започват да се разпадат. Така след една година се стига до неизбежното. Скалпелът на проф. Стратиев и д-р Росен Коларов от Стоматологичния факултет в Александровска болница реже парче по парче от пациента. Петър Железов остава без нос, горна устна, венец и дясна буза.

През следващите години шуменецът се превръща в опитна мишка на родната медицина. Специалисти от кол и въже се юрват да експериментират върху Железов. В зората на пластичната хирургия у нас се учат върху него как да присаждат кожа.

След като видимо Петър не се възстановява, признават, че са безсилни. След 7 години в опити Петър получава позволение от Централната лекарска комисия да продължи лечението си в чужбина. В Германия докторите онемяват от некадърността на българските си колеги, когато виждат пораженията върху нашенеца.

Петър, Детелина и Милена на 60-годишния му юбилей на 10 ноември миналата година

В Щутгарт Петър се подлага на серия от операции. Изграждат му нос, който моделират от челна кост и вена от главата, а хрущял от ушите ползват за оформяне на ноздри. Тъкан от ръката с вена присаждат за буза, прикриват я с кожа от бедрото. От крака му взимат малката подбедрена кост за небце. Целият този процес не се случва от раз, а трае години.

20 са операциите на мъжа ми досега, десет от които в Германия. Всичко дотук струва около 170 хил. лева – държавата отпусна, хора ни помагаха чрез благотворителни акции… В Щутгарт казват, че с още една операция и Петър вече ще има истинско лице. Остава да му бъдат поставени зъбни импланти. За тази процедура ни искат 14 хил. евро“, споделя Милена, съпругата на Петър Железов, която преминава редом с него през всичките перипетии.

Чак след последната операция, може би, клетият нашенец ще вкуси за пръв път храни, каквито не е слагал в устата си последните 22 години. „Храни се предимно с каши, с попари, с тази разлика, че вече може да опитва и меки плодове. Откакто се е разболял, например не е ял пържола“, казва Милена.

С дъщеря си

В момента семейството живее в отдалеченото на 12 километра от Шумен село Хан Крум. Там се заселват, след като се принуждават да продадат два Апартамента в града, за да платят с тях част от операциите. Заделят малка сума за скромна къщичка. „Парите за последната операция отдавна изгубихме надеждата, че ще съберем, защото хората обедняха страшно много. Как да им искаш, като и те едва свързват двата края. И ние като голяма част от сънародниците ни живеем трудно. Невъзможно е да заделяме от доходите си“, признава Милена.

Отскоро съпругата на Железов започнала работа в хранителен супермаркет в Шумен. Заплатата й е 300 лева. „Нямам удобен междуградски транспорт и се налага да пътувам всеки ден с колата ни. На практика работя, за да си плащам бензина. Като инвалид първа степен Петър получава от държавата по 200 лв. Сега, наесен, ще стягаме и ученичка, дъщеря ни Детелина ще е първи клас“, казва още Милена Железова.

Това лято двамата родители, не за пръв път, изпитали с мъка усещането да не можеш да дадеш на детето си нещо, желано от него. От месеци Детелина си стискала палци мама и татко да могат да я пратят на море. Уви, 7-годишното дете ще продължи да мечтае.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "22 години лекуват човека без лице от село Хан Крум"

  1. Лечение   22.06.2014 at 20:46

    Чак толкова ли да са некадърни лекарите в България?

    Отговор
  2. Димитар Димов   16.10.2014 at 15:16

    Моля кажете името на зъболекаря,който е оставил парчето от кътника неизвадено.Това Росен Коларов ли е? Защо са рязали лицето му вместо да извадят парчето от корена?

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *