Художникът Калин Балев: Баща ми Милко Балев не е репресирал никого, гордея се че съм му син!

Милко Балев

  Милко Балев и „съпругът на Ралица Балева“, с тези определения се бори в попрището си художникът Калин Балев. Най-щурият рокер по време на соца днес е улегнал мъж, който живее с майка си в старата къща на детството си, когато баща му бе вторият човек в страната след Тодор Живков. Пазачи на поовехтялата къща, смятана за лукс в миналото, са две овчарки.

„Политиката не ме интересува. Оцелявам с изкуство. За 40 години се направиха и много неща в държавата, които сега се разграбиха. А истината за тези, които се пишат репресирани, бе, че никой не искаше да се разделя със сладкия си пост, независимо на какво ниво. Баща ми не е репресирал никого и аз се гордея, че съм негов син. Нашето семейство бе съдено в 20 дела и във всички бе оправдано. Останаха стресът и тормозът. Напрежението беше такова, че можеха да докарат човек до самоубийство“, споделя с днешна дата дипломираният график Балев. В миналото много младежи нарочно минавали по улицата където живеел Милко Балев в „Лозенец“  само и само  да зърнат за миг мотора на сина му.

Милко Балев

Калин Балев твърди, че рокерският период в живота му е бил по-скоро израз на интереси и на компания от колкото на бунтарство. Той е бунтар по природа и дори е изключен от Английската гимназия, макар да е син на висш партиец. Дългите коси и фриволното поведение пред учителка му изяждат главата.

Балев твърди, че се е фукареел не демонстративно и не със самочувствие на недосегаем, а защото в тази гимназия нямало никаква свобода. „Даже в казармата се чувствах по-свободен, пък и сам знаех, че от мен филолог няма да излезе“, разяснява художникът.

Някои от обвиненията по делото срещу баща му са за прословутите мотори, които тай дарил  на сина си, без да плаща данък дарение. „Ха! Така го изкарват че, все едно не може да купи два мотора“, възмущава се Балев. Твърди, че дори да е имало привилегии не злоупотребявал с тях. Обичал да се появява на „по-народни“ места и да си плаща всичко.

Не крие, че днес не практикува хобито с моторите, защото му излиза скъпо, и се съобразява с увеличения брой годинки и килограми. Преценява, че вече е опасно да фучи с бясна скорост. „Не съм имал инциденти, но от тази лудост загинаха приятели и започнах да развивам фобия към големите скорости“, признава Балев. Неговите

Ралица Балева

експерименти днес са другаде – върху белия лист. Графика почти не работи, макар да е основната му специалност. Предпочита да експериментира, правейки пана с пясък, камъни, въжета. Дори може да изнесе лекция пясъкът от коя част на Черноморието ни е по-подходящ за използване в работата на художниците.

Бившата му съпруга, манекенката Ралица, е позирала за негови творби в миналото. Но отдавна художникът не рисува от натура. С Ралица се запознали в кафене, където ходели рокери. „Взаимни симпатии, взаимни интереси“, това е обяснението му за бързото достигане до сватба през 1988 г.

Малко преди промените през 1989 г. Балев заминава за Италия и остава там 5 години. През това време се чуди картини ли да продава в Италия, по съдилища ли да се разправя в страната си. Накрая решава да се върне при родителите си. През 2002 г. погребва баща си. Ралица остава в Италия и продължава своя път, разделена с него. Не можел или не искал да я спре, Калин не се и опитва да го прави. Сега отношенията им са с тон на добронамереност и нищо повече.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Художникът Калин Балев: Баща ми Милко Балев не е репресирал никого, гордея се че съм му син!"

 1. SS   28.12.2012 at 23:16

  Хайде де. 🙂 Помним още какво беше тогава.

  Отговор
 2. http://tinyurl.com/   24.11.2019 at 5:00

  Excellent weblog here! Also your website loads up
  very fast! What host are you using? Can I am getting your affiliate link in your host?
  I want my web site loaded up as quickly as yours lol

  Отговор
 3. asksylphoflight.tumblr.com sling tv   05.01.2020 at 2:36

  I constantly emailed this web site post page to all my associates,
  because if like to read it after that my friends will too.

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *