Тодор Живков искал да се сроди с Юрий Гагарин

Посещение на Юрий Гагарин в България, 1961 г.

  Тодор Живков е искал Гагарин за зет. Това сензационно твърдение бе публикувано преди години в руския вестник “Копси лская правда”. Според изданието Тато предложил щерка си Людмила на пьрвия космонавт през май 1961 г. По това време Юрий Алексеевич правел тур за овации в България.

 “Я какъв хубавец си! Защо не се вземете с дъщеря ми? Добро дете е, следва история в университета”, рекьл бившият ни Първи на астронавта. Гагарин се стреснал от директната оферта. Усмивката замръзнала на лицето му и едва успял да пророни. “Ама как другарю Живков?! Аз вече сьм женен. Малко преди полета дори ми се роди второ дете.” Случката е разказана на журналист от Комсомолская правда от сина на няко­гашен член на Политбюро на КПСС. Големецът придружавал Гагарин при визитата му у нас и впоследствие нееднократно разправял на семейни сбирки какво точно са си говорили Тато и космонавтът. “Целият свят знаеше биографията на Юрий Алексеевич. Само Живков не беше научил, че първият в света астронавт е щастливо женен” смеел се висшият съветски партиец пред родата си.

 През май 1961-ва Людмила Живкова била почти на 19 и си имала при­ятел. Тя излизала с инж. Любчо Стойчев които няколко месеца по-късно – през ноември, й станал и съпруг. Тодор Живков обаче явно е смятал, че Гагарин е по-подходяща партия за любимата му дъщеря.

 Сродявянето с първия човек, летял в космоса, щяло да донесе на генералния секретар на ЦК на БКП огромна популярност и в национален, и в световен мащаб.

Другарят Тодор Живков и Юрий Гагарин

 Юрий Алексеевич прекарал доста време в компанията на Живков. Той го гощавал с любимите си правешки манджи,  водил го на лов и дори го качил до себе си на трибуната на мавзолея на манифестацията по слу­чаи 24 май. “Колко ни е сходен езикът! И без преводач разбирам как­во пише на транспарантите,” възкликнал първият космонавт на площад Александър Батенберг, който тогава носел името “Девети септември”. Когато след полета в космоса го запитали коя страна иска да посети, Юрий Алексеевич без колебание посочил България. Но чехите ни изпревали с поканата и му се наложило да гостува най напред на тях. У нас обаче бил посрещнат по-впечатляващо – с почетен ескорт изтребители на BBC.

 В България Гагарин обиколил доста места.  Бил и в малки  и в големи градове.

 В Казанлък някаква жена даже му целунала ръка и това потресло кос­монавта. Той смятал, че такива неща правят само мъжете на дамите. От Гагарин не се отделяли членът на Политбюро Борис Велчев и генерал Димитър Гръбчев – началник на УБО. Следвал го и оператор от телевизията.Уви, лентата се повредила и се наложило БНТ да монтира и излъчи филм за визитата само по снимки на фотографа Димитър Бебенов. 5 години по-кьсно Юрий Алексеевич направил още едно турне у нас. В Перник гостувал пременен в модерен за времето си костюм, а не във военната си униформа. Първи там го приветствали местните малчугани, които му вързали червена пионерска връзка. Той пък им подарил значки. При пристигането на Гагарин в Кюстендил завалял дъжд.  Космонавтът отказал чадъри и дъждобрани и станал вир вода.  Посетил и няколко села в региона, а с жена му Валя си набрали череши в масивите на Драговищица.

 Юрий Алексеевич отскочил и до Бургас. Към морето пътувал с малък самолет. По средата на полета влязъл в пилотската кабина и помолил да покара. Екипажът, член на който бил и бащата на певеца Калки дал съгласие.

 В Бургас Гагарин бил посрещнат подобаващо от тогавашния първи секретар на ОК на БКП Николай Жишев. Разходил се из града и държал кратка реч на мястото, където се намира хотел “България”. После зами­нал за Созопол.

 Носи се легенда, че на връщане към София, на бургаското летище Юрий Алексеевич станал свидетел на кървав инцидент. Преводачката му се спънала и паднала на асфалта пред самолета, наранявайки се сериозно. Гагарин се проявил като кавалер и веднага се втурнал да помага на пострадалата. Взел я на ръце и я качил в самолета. Кръвта от ожулените колена на дамата оцапала белите му панталон и риза, но той бил дово­лен, че е оказал съдействие.

 

Пророчество в картина

 Далеч преди 12 април 1961 г. сьветският художник Николай Гришин получава предложение от в. “Правда” да нарисува акварела “Завръщане на Земята”, в който да изобрази “звездолетец” току-що кацнал от галактическо пътешествие. По онова време думата космонавт все още не е в употреба.

 Гришин хваща четката и изпълнява поръчката. Впоследствие се оказва, че “звездолетецът” от картината носи едно към едно чертите на Юрий Гагарин. Приликата между фантазията на художника и снимката иа Гагарин е поразителна и КГБ се заема да проучи случая. Службите се срещат с автора и го разпитват откъде е знаел, че именно Юрий Алексеевич ще лети в Космоса.

 Такова ми беше вдъхновението отвръща зографът пророк.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *