Стоян Ганев преди кончината си: Говореше се, че съм болен от СПИН!

Стоян Ганев

  Нa 1 юли една от най-противоречивите фигури на новото време – Стоян Ганев, напусна „грешния“ свят в болница в щата Кънектикът. Въпреки че до последно отричаше, Ганев бе покосен от чумата на века – рака. Повече от 8 години той се бори с тежката диагноза и упорито криеше какво е истинското му здравословно състояние. Това породи редица слухове – като се почна от злокачествено образувание в белите дробове и се стигна дори до СПИН. „Моля ви, пуснали слуха, че съм серопозитивен. Ама как е възможно това нещо“, искрено се възмущаваше пред наш репортер политикът.

Истината Ганев обясняваше с една дума – тежка пневмония, която докарала до главата му куп усложнения.

Така знаеше и майка му – 77-годишната баба Мария, която трепереше над своя син като орлица. Именно под нейните грижи в столичния апартамент на Ганеви в квартал „Люлин“, отявленият седесар успя да удължи живота си с няколко месеца, грижовната родителка старателно събираше вестникарските публикации, свързани със сина й и преценяваше коя от тях може да му покаже и коя не, защото написаното ще го разстрои. Правеше му кафе, готвеше, чистеше и переше с всеотдайността на любяща жена. Когато се налагаше, отговаряше на мобилния му телефон и дори записваше часове за среща и разговор.

Майката на Стоян Ганев – Мария се гордееше, че двамата й синове имат щастливи семейства Америка

Преди по-малко от половин година бившият министър се завърна в родината, преизпълнен с идеи. Той бе амбициран да отдаде цялото си сърце на бедстващите български пенсионери чиито мизерни месечни доходи не стигат дори за хляб. Бе готов и с проекти, записани в два черни тефтера, относно златната концесия, контрабандата и санирането на блоковете у нас. Тогава пред репортер той сподели, че отново ще се занимава с адвокатлък и вече бил записан в Пазарджишката адвокатска колегия.

Връщането на Стоян Ганев в България, изненада редици политици, които в последно време сякаш го бяха отписали от „голямата сцена“. Ваклото агне на българската демокрация, както мнозина го наричаха, обаче веднага се зае да обяснява пред медиите, че има идеи, които могат да решат икономическите проблеми на страната ни.

Мнозина побързаха да припомнят, че след като претърпя провал с програмата си за разцвет на България в рамките на 800 дни, която повери на Симеон Кубургготски, Ганев си взе дълга пауза и замина зад Океана.

„Много са слуховете, че съм болен от рак, че съм богат. Не съм чул единствено, не съм беден. Истината е по средата – не съм нито богат, нито беден. Аз съм тук главно по лични причини, свързани със семейството ми. В България то се състои от един човек – моята майка. Тя вече е на 77 години, а живее сама и става все по-болна. Моят брат е във Флорида. Има доста работа и трудности, поради които не е тук. Аз ще трябва да направя всичко възможно, за да вдигна духа и физическото здраве на майка ми, което е много проблемно. Тя има сериозно увреждане на белия дроб.

Стоян Ганев в дружеска прегръдка с Филип Димитров

Ще търся специалисти, които да я погледнат сериозно. От доста време взема единствено лекарства за сваляне на кръвното налягане. Сърцето й е добре, но белият дроб – зле. Предстоят й операции. Ангажирах се с нея. За мен това е висш синовен дълг. Майка е човекът, които винаги е страдал повече от мен, заради мен, особено когато са ме нападали журналисти и политици. Тя в умствено отношение е изключителна, може да прави анализи, да чете всякакви текстове, от различни източници на информация“, разясни тогава причината за неочакваната си визита Ганев.

И добави, че слуховете за разклатеното му здраве се въртят вече повече от 8 години. Пуснали ги били хора, които, ако можели, щели да го погребат, че дори и ковчег да му сковат. „България е злобна страна. Животът е злобен“, сподели един от основателите на СДС.

„Учудвате се, че живея в „Люлин“. Но тук живеят още 1 милион българи, не знам колко точно. Те са тук, защото за тях това е прекрасно място. Този апартамент ми е отпреди да вляза в политиката. Намерих си го и можех да го направя луксозен. Е, не го направих, защото мен луксът не ме привлича и аз имам своя философия. И в САЩ луксът не ме блазни. Може да кажете, че съм странен, но съм такъв. По тая причина годините си минават, аз не правя нищо, за да променя нещата. Ще видя как ще се развивам занапред. Ще бъда български адвокат и ще защитавам навсякъде и по всякакви дела хората. В Америка е моят дом, семейство, съпруга и дъщеря. А и моят котарак Табор, който обичам така, както обичам всеки член на фамилията ни Аз всеки ден се обаждам на близките си по телефона. Вярно е, че с дъщеря си говоря единствено и само на английски език, но така ми харесва, затова го правя“, разказа Стоян Ганев.

Той изповяда, че американският град, в който живее, е център на фондове, в които участват инвеститори с минимум 300 милиона долара вноска – такива били условията, за да бъдат приети. Приятелството с такива хора му дало връзки, научило го на доста неща. Имал добри познати в икономическия сектор на Големия брат, което му давало основание да мисли, че има начин да се помогне на бедстваща и бедна България.

Ганев твърдеше, че ролята на Муун в неговия живот е измислена от български политици, които се опитали да го уязвят по някакъв начин. Двамата били просто познати, срещнали се от съдбата на парти, организирано от Джордж Буш.

„Аз съм кръстен в православната вяра. И не само че не съм довел сектите в България, но и нямам общо с религиозната дейност на Муун. Чел съм просто лекции в университети, които той е спонсорирал. И ще кажа, че Преподобния няма собствен университет, както се писа. Негови фондации обаче подкрепят финансово учебното заведение, което беше малко позакъсало и в което преподавах. През този университет „Бридж порт“ са минали доста българи, които после се върнаха и станаха известни личности“, обясни политикът и категорично отсече, че няма никакво намерение да се връща в „голямата игра“, въпреки че активно го канели.

Преди няколко месеца здравословното му състояние рязко се влошава. Приятели го убеждават да се върне в Америка, където се провежда най-доброто лечение. Стоян заминава с финансовата помощ на близките си другари Ник Маринов и проф. Чирков. Преди седмица изпада в кома и така и не се събужда…

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *