Стоянка Мутафова потресена от смъртта на актрисата Жана Стоянович

Жана Стоянович с друга легенда Младежкия театър - Николай Бинев

  Повече от неприятен служебен ангажимент изникна пред най-младия ни министър на културата Петър Стоянович. Едва встъпил в длъжността си, наложи му се да прочете траурно слово за своята леля, актрисата Жана Стоянович.

Легендата на Младежкия театър, на който отдава 36 години от

Жана на младини. Актрисата е потомка на възрожденци

кариерата си, почина в сряда на 84-годишна възраст. Жана е сестра на покойния баща на министъра, знаменития кинокритик

Иван Стоянович. Тя е актриса от поколението на Леда Тасева, участвала е във филми като „Утро над родината“ (1951 г), „Демонът на империята“ (1971), „На всеки километър“ (1971), „Тази хубава зряла възраст“ (1985), „Вампири, таласъми“ (1992), „Дунав мост“ (1999) и др.

Петър Стоянович

Фамилията Стоянович има възрожденски корени, подложена е на репресии след 1944 г. Жана Стоянович до края на живота си не поглежда манджи с фасул, не защото е префърцунена, а понеже от дете си спомня голяма беднотия, при която месеци наред се изхранвали само с вода и

Стоянка Мутафова

боб непосредствено след 9-и септември. До края на живота си дамата не прощава на комунистите и запазва духа си на потомствен аристократ.

Смъртта на Жана е тежка загуба не само за семейство Стоянович, но и за нейните най-близки приятелки – Стоянка Мутафова и Богдана Карадочева. Новината за смъртта й ги свари неподготвени въпреки тежестта на годините.

Наскоро министър Петър Стоянович преживя и друг деликатен момент, свързан с фамилията му. Той отклони решение за получаване на орден „Златен век“ на майка му, актрисата Ани Бакалова. „Мама ще си получи ордена, когато не бъда министър“, рече наследникът. И с това си спечели репутацията на един от малкото принципни и достойни хора в българската политика.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *