Станко Тодоров имал луд брат

Станко Тодоров изпаднал в немилост през 80-те години
Станко Тодоров изпаднал в немилост през 80-те години

  Дългогодишният соцпремиер и шеф на парламента Станко Тодоров брал големи ядове с единия си брат, твърдят хора, претендиращи да са запознати с биографията на височайшето семейство. Родственикът имал моменти на психическа неуравновесеност, заради които дори лежал в болница. Е, разбира се, никой не се осмелявал да го вкара в лудница – опитвали се да му помагат в клиниката на МВР.

Според писателя Петър Баков при една от кризите си Киро Тодоров решил да се самоубива. Премиерският брат възнамерявал да сложи край на живота със скок от четвъртия етаж. Планирал бил да полети с главата надолу. Киро Тодоров е роден в семейство с десет деца. Баща му имал 25 декара ниви, но само с тях не можел да изхранва домочадието си. Затова поработвал и в пернишките каменовъглени мини.

Киро също като батко си Станко се издигнал по времето на соца. Когато медиците позакрепили психиката му, човекът станал посланик в страна от Южна Америка. Мълви се, че там го проводил лично брат му, министър-председателят на народната република. Злите езици загатват, че Станко се опасявал да не би роднината му да пощръклее отново и затова гледал да го скрие по-надалеч от България.

УНИКАЛНА СНИМКА! Станко Тодоров (с очилата) със Сталин
УНИКАЛНА СНИМКА! Станко Тодоров (с очилата) със Сталин

Киро не успял да се задържи дълго на дипломатическия си пост. Върнали го обратно в София, защото катастрофирал тежко и бил в невъзможност да носи службата. ПТП-то било предсказано с голяма точност от Ванга.

Малко преди да замине за Латинска Америка, Киро Тодоров посетил пророчицата и тя му предрекла, че в чужбина го очакват големи неприятности – инцидент с автомобил. Нямало да умре, но щял да се гърчи в адски болки.

Самият Станко Тодоров на младини бил гласен за свещеник. Родителите му настоявали да се изучи в училище за попове, но не успели да намерят пари за образованието му. Бъдещият премиер на България избутал 8-ми прогимназиален клас и се хванал на работа. Първо се трудил в кафене, а после се цанил в шивашко ателие. Междувременно станал член на РМС.

Като такъв организирал протестни действия за по-високи заплати на трудещите се в леката промишленост.

Станко Тодоров взел дейно участие в деветосептемврийския преврат и в края на 40-те и началото на 50-те вече бил много близък с Тодор Живков. През 1952-ра, все още ненавършил 32 години, станал министър на земеделието. Година по-късно го избрали за член на ЦК, а през 1961-ва – и за член на Политбюро. Министерския съвет Станко Тодоров пък оглавил през 1971-а. Правителството управлявал до лятото на 1981 г.

Дългогодишният соцпремиер със съпругата си Соня Бакиш
Дългогодишният соцпремиер със съпругата си Соня Бакиш

Началото на 80-те е периодът, в който Тато постепенно започнал да губи доверие в своя дългогодишен съратник. Живков заподозрял, че Станко и Александър Лилов готвят заговор срещу него. И основание за съмненията му не липсвали – изпадналият в немилост Стратег и Тодоров демонстрирали изключителна близост – ходели да почиват заедно в Родопите. Освен това били и комшии – живеели в един и същ блок и често си гостували.

През 1988 г. Първия съвсем охладнял към Станко. Причина за това била съпругата на Тодоров Соня Бакиш. Тя се включила в ръководството на Комитета за екологична защита на Русе, който си бил де факто дисидентска организация.

Заради дейността на жена си Станко Тодоров бил овикан от Тато и принуден да подаде оставката си от Политбюро. Искал да освободи и ръководния си пост в Народното събрание, но му било препоръчано да не настоява. Намекнали му, че в противен случай щял да създаде трудности на партията.

Въпреки че останал начело на парламента, Тодоров започнал да играе в опозиция на Живков. През лятото на 1989 г. Станко изпратил до Политбюро писмо, с което се бунтувал, че се омаловажава ролята на Народното събрание. Няколко месеца по-късно пък приветствал решението на Добри Джуров, Петър Младенов и Андрей Луканов да свалят от власт правешкия хитрец.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Станко Тодоров имал луд брат"

  1. Лора   14.02.2020 at 11:41

    Защо пишете глупости, братът на Станко Тодоров, Кирил Георгиев, никога не е бил посланик в Южна Америка.
    Престанете да пишете глупости и да петните името на добрите хора.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *