София Ротару се прекланя пред Паша Христова

София Ротару
София Ротару

  Въпреки информационното затъмнение, наложено след гибелта на Паша Христова, драмата покъртва почитателите й и зад граница. Младата тогава молдовска певица София Ротару (днес супер звезда и след разпадането на СССР) изпява песен в нейна памет на чист български. Това е същото заглавие – „Птицата“ от композитора Тончо Русев и поета Дамян Дамянов, спечелило първа награда на „Златният Орфей“ през 1972 г.

На Слънчев бряг тогава я представят по регламент двама певци – българин и чужденец. Това са Лили Иванова и Бети Дорси от САЩ. През следващата година Съветският съюз изпраща за свой

Стихията Паша Христова
Стихията Паша Христова

състезател София Ротару в международния конкурс за изпълнители. Там регламентът само изисква българска песен, но без значение коя е тя и от коя година. Ротару избира „Птицата“. Драматичното й изпълнение изправя жури и публика на крака.

Включва я и в своя репертоар занапред, даже я снима за съветската телевизия. Единствено я затруднява българският звук „ъ“. Финалните думи „Песента ще я връща всеки път“ тя произнася: „песента ще я връйща всеки пъйт“. Никой не отчита това като грешка на фона на безупречното изпълнение и сърдечно отношение към посланието на „Птицата“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *