Синът на Цецка Цачева – Румен Данговски представя България на конкурс за млади учени в Аризона

Цецка Цачева със сина си Румен Данговски

  Синът на парламентарната шефка Цецка Цачева – Румен Данговски, е сред тримата ученици от цяла България, които ще вземат участие в световнопризнатия научен конкурс за млади учени Intel ISEF, разбра се от достоверен източник. От години конкурсът е известен като състезанието, на което за пръв път изгряват изследователите, които ще променят света с откритията си. Тази година то ще се проведе във Финикс, Аризона.

Хиляди ученици от цяла България се подготвят месеци наред, за да вземат участие в т.нар. Панаир на знанието и иновациите. Оттам те имат шанса да извоюват мястото си в Intel ISEF, който дава огромни възможности за контакти и поле за изява на млади и амбициозни таланти.

Специална комисия от реномирани български специалисти определя кои ще са тримата българи, които ще получат уникалния шанс за контакти и последваща кариера в едни от най-престижните научни катедри на Земята.

От всички участници от цяла България журито избрало именно сина на парламентарната шефка Цецка Цачева да пътува до страната на неограничените възможности и да се включи в конкурса.

Проектът, който ще представи Румен Данговски на цвета на научните общности от цял свят, е на тема „Пораждащи функции и комбинаторни постановки“.

17-годишното момче е ученик от XI клас в Софийската математическа гимназия. На практика, откакто майка му е заела удобното кресло на парламентарен шеф, развитието на Румен Данговски бележи стремглав възход, отбелязват съучениците му. Преди две години тийнейджърът представи България на авторитетно състезание по информатика във Филипините, в което участваха 400 от най-блестящите математици от цял свят. През 2010 година пък заместник-кметът на София Любомир Христов награди проект на Румен Данговски и двама негови съученици, от който се очакваше да реши проблеми със задръстванията по софийските улици.

„Доста странно е как от цяла България не се намери по-способен учен от сина на Цачева. Пращат го на всички олимпиади, все неговите проекти награждават. Повечето ни съученици вече се научиха и искат все да правят съвместни проекти с него, защото така високите оценки и наградите са им в кърпа вързани“, недоволстват съученици на Румен от столичната математическа гимназия.

В същото време по интервюта Цецка Цачева се хвали, че отрочето й всичко е постигнало само, благодарение на собствените си усилия и без нейната протекция. По думите й никой в училището на Румен Данговски си няма и представа, че Цачева му е майка. Заради различните им фамилии никой не подозирал, че талантливото момче е син на парламентарната шефка.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *