Силви Вартан – българката, пяла с “Бийтълс”!

Силви Вартан

  Безспорно Силви Вартан бе официално обявена за идол и секссимвол на страната през 60-те години наред с Бриджит Бардо.

Недолюбвана и дори неспоменавана от социалистическата пропаганда, певицата никога не е отричала, че е българка. Никой вече не помни, че малкото момиченце е участвало във филма „Под игото“ като една от ученичките на Рада Госпожина. В родината й хората я виждат и чуват все пак през 1965 г. във филма „Търсете идола“, в който тя играе заедно с Шарл Азнавур и Джони Холидей. В него за пръв път пред българската публика звучи хитът й „Тази вечер аз съм хубава“. А баладата Maritza е запазена марка в репертоара й.

Родителите на Силви отвеждат децата си във Франция през 1952 година. Баща й Жорж е от арменски произход, син на богат търговец и последно работи като преводач във френското посолство в София. Майка й е унгарска бежанка. Семейството има две деца – Еди и седем години по-малката Силви, родена на 15 август 1944 година. Първите години в Париж са трудни. Силви има проблеми и в девическото училище, в което я записват, защото не знае френски.

Родителите й едва свързват двата края. Цялото семейство живее в малки стаи в долнопробни хотели. В началото на 60-те финансовото им положение се оправя. Местят се в апартамент. Техен съсед, живеещ над тях, се оказва не кой да е, а Франк Тьоно, бляскав музикален критик, мениджър, тв водещ и пиар, който е много известен в интелектуалните кръгове на Париж. Братът на Силви се сближава с Тьоно заради общата им страст – джаза. Еди започва работа в звукозаписна компания. После става съветник на Франки Джордан, един от пионерите във френския джаз. През 1961 г. Франки иска да направи адаптация на френски на песента „Няма гориво“, която е дует. Не може да намери обаче певица. Известните му отказват, защото участието им не е кой знае какво. Това е звездният миг в кариерата на Силви Вартан, миловидно 16-годишно момиче с нежен глас. Тя е тъкмо за ролята на девойка, която влюбено момче лъже, че няма бензин. За няколко месеца песента превзема всички класации и става най-слушаната песен във Франция. След невероятния успех пред семейството се поставя въпросът да продължи ли Силви да учи. Решават да избере пеенето. Тя подписва със звукозаписната компания на брат си договор и първата й песен е „Когато филмът е тъжен“. От този момент нататък всичко се развива бързо. Силви прави първото си турне заедно с Жилбер Беко, с когото пеят и в „Меката“ на попмузиката в Париж – зала „Олимпия“. Точно там тя среща и първия си съпруг – Джони Холидей, рок идол на Франция и приятел на брат й.

Засичат се зад кулисите на залата. Джони му казва: „Виж какво хубаво момиче“. Брат й я извиква и я представя: „Джони, това е моята сестра Силви. Силви, това е Джони“. През 1963 година Силви Вартан е номер едно сред френските попизпълнителки най-вече заради песента „Аз ще бъда най-хубава“. Следват

С "Бийтълс"

записи в САЩ и съвместен концерт в „Олимпия“ със станалите по онова време сензация „Бийтълс“. През 1965 г. кралицата на „йе-йе“ се омъжва за краля на френския джаз Джони Холидей. Ражда се и синът им Дейвид. Двамата са най-обожаваната двойка на Франция. Но през 1968 г. късметът им изневерява. Силви претърпява зверска катастрофа. Когато състоянието й се стабилизира, разбира, че е загубила най-добрата си приятелка и кръстница на Дейвид. Певицата обаче се съвзема и скоро след това се връща на сцената. През 1970 г. Джони кара бързо по заледен път, за да стигнат на време за концерт. Колата се обръща. Той няма и драскотина. Мисли, че обляната в кръв Силви е мъртва. Лицето й е обезобразено, има дълбоки рани по шията и по едната ръка. Цяла Франция се моли седмици наред да оживее. В следващите шест месеца тя претърпява серия от пластични операции. През това време не си губи времето. Взема уроци по танци при Джоджо Смит. Това поставя и началото на нейните шоупрограми в американски стил. Връщайки се в Париж, тя скъсва с „йе-йе“ и също се впуска в рока. През 1973 г. двамата с Джони записват песента „Имам проблем“. Сякаш и двамата са предусещали, че връзката им е към края си. През 1980 г. звездното семейство се развежда след 25-годишен брак и за всеобщ ужас на милионите си фенове. После става ясно, че нещата не са вървели добре от самото начало. Джони е бил неотлъчно при раждането на сина им, но седмица след това предпочита компаниите пред семейното огнище и рева на бебето. Кариерата й продължава в Америка. През 1982 г. изнася шоу в Лае Вегас. Две години по-късно се омъжва повторно за американския продуцент Тони Скоти. Двамата осиновяват през 1997 г. момиченце от социален дом в България със звучното българско име Дарина. Силви често е начело на благотворителни кампании за дарения към нейната родина. Най-големият й дар за България обаче е подкрепата за инициативата „Не сте сами“, която доби изключителна популярност във Франция. Преди две години след турне в Япония и във Франция тя заяви: „Не обичам думата „край“. Най-вярната ми публика е френската. Знам, че това много ще я натъжи, но човек все някога трябва да сложи точка“.

Оказва се, че самата Силви редовно води дневник и преди време издаде автобиографията си „Между сянката и светлината“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *