Свекърът на Меглена Кунева – Иван Пръмов живял по-добре от Тато !

Иван Пръмов
Иван Пръмов

  Свекърът на бившата еврокомисарка Меглена Кунева, която днес е един от лидерите на Реформаторския блок, си живял царски по времето на соца. На лукса, в който тънел, можел да завиди дори и Тодор Живков.

Някогашният комунистически министър и секретар на ЦК на БКП Иван Пръмов уредил себе си и близките си с апартаменти, каквито могат да си позволят само баровци с милиони в банковите сметки. С просторните жилища роднината на Кунева се облажил в периода 1974-1982 г.

Най-впечатляващия си имот Пръмов придобил в началото на 1974 г. Става дума за апартамент, разположен на третия етаж на кооперация за властимащи в столичния кв. „Лозенец“. Точният адрес е бул. „Баучер“ №25. Там на разположение на ексминистъра на земеделието и половинката му Мария Козарова били 6 спални, хол, кухня и сервизни помещения. ВИП двойката можела да нощува едва ли не всеки ден в различна стая.

Тодор Живков
Тодор Живков

Баровски домове Пръмов издействал и за децата си. През 1979 г. единият син на видния комунист Климент (съпруг на бившата шефка на БНТ Уляна Пръмова) станал собственик на апартамент от 134 кв. м на ул. „Бисер“. Наследникът на партийното величие бил зарадван с две спални, дневна, столова, кабинет, кухня, баня и тоалетна. Заповедта за настаняването, естествено, била издадена от най-високо място – Централния комитет на БКП.

През 1982 г. фамилията Пръмови прибавила и още един апартамент към имотите си – 140 квадрата на ул. „Бунтовник“. Бонус към трите спални, хола и кухнята било ателие от 70 кв. м на партера на сградата.

Странно е, че при всичкото това замогване с имоти приживе Иван Пръмов се изкарвал едва ли не опортюнист, борец срещу режима на Тато.

След 10 ноември той неведнъж е разказвал в какви люти спорове е влизал с Тодор Живков и как смелостта да критикува недостатъците на социализма и тогавашното управление му е струвала високите постове, които е заемал.

1991-ва е годината, в която свекърът на Кунева бил разпитван по Дело №4, търсещо виновниците за икономическата катастрофа на България. Пред магистратите той засипал с критика Живковия режим. Тук му е мястото да отбележим, че днес прилапаните от Пръмови апартаменти вероятно струват 7-цифрена сума и затова в чисто човешки аспект Тато е заслужавал не хули, а признателност от страна на бившия земеделски министър/.

Семейство Пръмови са заедно при изписването на най-малкия син Райчин от родилното. Третият брат във фамилията вече е покойник
Семейство Пръмови са заедно при изписването на най-малкия син Райчин от родилното. Третият брат във фамилията вече е покойник

Героят на нашия разказ е роден на 3 август 1921 г. в карловското село Войняговци. На 15 години става член на PMC, a на 22 – партизанин в дружина „Пенчо Дворянов“ от Втора средногорска бригада „Васил Левски“. Останалата част от биографията му представяме с негови думи, извадени от разпита му по прословутото дело №24.

„През 1949 г. завърших висшето си образование в Агрономическия факултет в Софийския държавен университет. Но още в студентските си години след септември 1944 г. започнах работа в ЦК на Комсомола. През 1950 г. бях избран за първи секретар на Общинския комитет на БКП гр. Карлово, където останах до 1952 г. Същата година станах секретар по селското стопанство в ОК на БКП гр. Пловдив. През 1953 г. като член на ПБ на БКП Антон Югов провеждаше политика за снемането на първия секретар на ОК на БКП гр. Пловдив – Геро Грозев. На пленум на ОК на БКП в Пловдив застанах срещу политиката на Югов, поради което бях изваден от състава на ОК на партията и изпратен за заместник-председател по селското стопанство в Окръжния съвет на същия град“, свидетелствал е Иван Пръмов. От разказа му излиза, че той хич не се е разбирал не само с Живков, но и с други баш големци в народната република. Но ако това е вярно, защо Априлския пленум Антон Югов го назначава първо за зам.-министър, а после и за министър на земеделието?

Комунистическият министър и секретар на ЦК на БКП Иван Пръмов държи реч пред XII конгрес на БКП
Комунистическият министър и секретар на ЦК на БКП Иван Пръмов държи реч пред XII конгрес на БКП

На ръководния пост свекърът на Меглена Кунева остава до 1962-ра. Междувременно Тато извършва кардинални промени в партията и държавата и Пръмов става секретар на ЦК на БКП с ресор селско стопанство. От тази длъжност е освободен чак през 1978-а с решение на пленум. Оттам насетне години наред оглавява централния кооперативен съюз.

Пръмов твърди, че заради непрекъснатото си противопоставяне на Живков се е разделил и с шефското си място в ЦКС. Обаче и на това е трудно да се повярва. Защото през 1986 г. Първия го привиква на 4 очи и му прави щедра оферта – да оглави посолството ни в Полша. Спецът по селското стопанство приема на драго сърце и изкарва на дипломатическа служба 2 години. След 10 ноември пък заявява в типичния си стил, че е бил изпратен във Варшава едва ли не насила. Нямало начин да се противопостави, защото по това време в партията действала желязна дисциплина.

Вече споменахме как приживе Иван Пръмов се изкарвал борец срещу Живковия режим. Тук обаче ще посочим още един пример. След 10 ноември Пръмов нееднократно е разправял колко бил сгрешил Тато, като започнал борба с алкохолизма посредством изкореняването на лозя. „Това е едно плагиатство от СССР, една голяма глупост. По мое мнение борбата с алкохолизма се води не с постановления, а с аргументирано възпитание на хората. Масовото изкореняване на лозята е удар върху българското лозарство и производството на алкохолни продукти“, гневял се ексминистърът.

Неговите синове са трима. Съпругът на Кунева – Андрей, е финансист. За него дълго се мълвеше, че е близък до средите на БСП. Дори в миналото името му бе спрягано от социалисти като вариант за кмет на София.

Вторият син на Иван Пръмов – Климент, е женен за бившата БНТ шефка Уляна Пръмова. Завършил е дипломация в Москва и е работил във Външно министерство, но няколко пъти е бил гонен от там. Третият син – Райчин, пък бе инженер. Той вече е покойник.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Свекърът на Меглена Кунева – Иван Пръмов живял по-добре от Тато !"

  1. Pingback: 1fabulous

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *