Разкритие: Никола Гюзелев завършил висшето си образование на 60 години!

Никола Гюзелев

  Един от най-великите оперни певци на всички времена, Никола Гюзелев, взел диплома за висше образование чак след като навършил 60 години.

При това тапията не е от Консерваторията, а от Националната художествена академия, където навремето го приемат първи в класа по живопис на Панайот Панайтов. Цели 6 години той изучава тънкостите на перспективата, а преподавателите му вещаят бляскава кариера.

Точно по това време обаче започва да пее и едва на 28 години обикаля най-прочутите оперни сцени по света. Дори в годините на най-бурната му певческа кариера той не захвърля четката.

Твърди, че за него рисуването не е хоби, както риболовът за някои, а професионално занимание. Затова и досега домът му в Бояна е отрупан

Двамата синовете на Никола Гюзелев – Чавдар (вляво) и Ясен Гюзелеви са художници

с негови картини. Преди години показва публично част от творбите си. По случай своята 50-годишнина излага платна в зала „България“, негови произведения са били експонирани и в културния ни център в Москва.

Още докато следва в Художествената академия, той се сприятелява с Христо Явашев – Кристо, стои зад гърба му и се учи от него как да рисува. Затова и до днес го смята за един от най-големите си учители.

Заради бурните успехи, които започва да жъне като певец, той обаче така и не завършва Художествената академия и не си

Автопортрет на Никола Гюзелев

взима дипломата. Прави го едва след като е прехвърлил 60 години. Документът му трябва, защото иска да се яви на конкурс за директор на операта.

Тогава носи на служителките в академията една своя картина и им я подарява. Те пък му връчват отлична диплома. „Напълно заслужавах оценката, макар че се наложи да платя глоба заради случката“, връща днес лентата певецът.

Дарбата да рисува е наследена от двамата му синове – Чавдар и Ясен. Чавдар вече има престижни награди по сценография, а Ясен нашумя най-вече с великолепните си илюстрации по „Алиса в страната на чудесата“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *