Приживе Младен Киселов помагал на актрисата Мариана Димитрова да преживее голямата си житейска драма

Младен Киселов

  Режисьорът Младен Киселов, който внезапно почина на 69, освен свои близки има и сродна душа на небето. Това е самоубилата се трагично актриса Мариана Димитрова. Тя таи заряд от огромна благодарност заради негови жестове в недалечното минало.

Звездата на българското кино се докарва до лудост от безнадеждността, в която попада разкъсана между ново семейство и син наркоман от бивше. За капак тя става и ненужна като жена, след като във връзката й с доктор Игор Куценок навлиза трети човек. Приживе Киселов прави всичко възможно да помогне на изпадналата в дьлбока депресия бьлгарка в Щатите. Води го не само професионалната обвързаност, но и чистото човешко състрадание, което чувствителната му душа генерирала и в чуждата страна.

Той и приятелката й Милена Фучеджиева помагат и със средства, и с другарско рамо на Димитрова. Де факто те отлагат с няколко години фаталния изход на изтерзаната Мариана.

Мариана Димитрова

За разлика от повечето български театрали, емигрирали в САЩ в началото на 90-те, той не отива заради битови неуредици. Нито ден, прекаран там, за него не е свързан с несигурност. Той отива по професионална покана, която бързо прераства в официален договор да преподава режисура и актьорско майсторство в университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг. Институтът му покрива нормален социален статут.

Младен Киселов е баща на двама синове от първия си брак – Иво и Мартин (също режисьор) – и на дъщеря Мария от втория си брак с чернокожа лекарка. Киселов е роден на 11 юни 1943 г. в Русе. През 1963-та е приет да следва режисура във ВИТИЗ в класа на Стефан Сърчаджиев.

От 1977 до 1983 г. е режисьор и главен художествен ръководител на Сатиричния театър. Представленията му по „Лазарица“, „Опит за летене“, „Сако от велур“ на Станислав Стратиев, „Образ и подобие“ на Радичков, „Бресткият мир“ на Шатров, „Дон Жуан“ на Молиер и „Сън“ на Иван Радоев се превръщат в абсолютни събития в театралния живот.

Дълго време от афишите на театрите не слизаха и неговите постановки. След като отсъства от родината 10 години, първото му завръщане в България е през 2001 г.- с „Есенна соната“ на Бергман в (Театър 199).

 

Починал след лекарска грешка

Достоверни източници споделиха, че истинската причина за неочакваната смърт на големия театрал е лекарска грешка. След преглед при проф. Чирков, извършил поставяне на сърдечна клапа преди 8 години, Младен Киселов прибързано отива в болница „Св. Екатерина“, където преди години управлява Чирков.

Там го съветват незабавно да смени биологичната клапа с механична. Сърцето на големия театрал не издържа операцията и той умира. Според Чирков е трябвало да се направят по-прецизни изследвания.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *