Последният жив модел на Владимир Димитров – Майстора – 87- годишната баба Тоде

Младостта на Тодорка от Невестино остана в картините на Майстора

  Къщата със стръмните стълби, кацнала на един баир в кюстендилското село Невестино. Там живее последният модел, рисуван от Владимир Димитров – Майстора. Тези стълби или магията на един отминал патриархален свят държат и на 87 на крака Тодорка Григорова, красавицата от „Момичето със слънчогледите“.

„Докато беше жив, Майсторо не го зачитаха, не го броеха за пет гроша. Никой го не потърси да му помогне, понеже беше много болен човек. А сега – една негова картина струвала, разправят, към 40 хиляди лева“, чуди се на превратностите една от мадоните на гения. Допреди да се омъжи и да приеме фамилията Каменова, Тодорка живяла в Шишковци. Като я откраднал нейният Стойчо, се преместила в Невестино.

Тяхната любов била чудо. 5 години избраникът й бил на фронта, все с нейна снимка. Тя не погледнала друг, докато го чакала. Не погледнала и друг 30 години, откакто е овдовяла.

Баба Тоде, както е известна сред местните, е позирала за 3 картини на Майстора. Позирала е сред гроздове, слънчогледи, цветя. Една от тях – „Момичето със слънчогледите“, се смята за последната, правена от твореца. Цветни техни копия, вече поизбелели, красят дома й. Оригиналите са в Художествената галерия в Кюстендил.

„Бях ученичка – пъргава, весела. Все приказвах, смеехме се със съученичките. Така ме хареса Майстора“, разказва 87-годишната жена. Художникът, с чието присъствие местните отдавна били свикнали, ходел от двор на двор да търси момичета, които да рисува. Плащал по 2 лева на час. Някои много искали да застанат пред статива му, но той си ги избирал сам. Тодорка много се учудила, че измежду нейната компания точно нея харесал. Тя не се имала за най-голямата хубавица.

Владимир Димитров - Майстора

Смятала, че има по-груби черти от нежните девойчета. Но ето, художникът й казал: „Много искам да те рисувам! Всяка девойка носи своето очарование! А ти си прелестна!“.

Най-известната днес жителка на Невестино не се възгордяла пред приятелките си. Даже ги водела със себе си, за да ги почерпи художникът с шоколадови бонбони. За времето си това било голям, голям лукс. „А ето, че днес и аз мога да ви почерпя с бонбони“, смее се тя. Тодорка е като жива икона, когато се правят юбилейни чествания и изложби на Майстора. Търсят я и много журналисти. Неотдавна й гостувал Антон Хекимян от Би Ти Ви. Почерпила го печени картофи по селски. Мята ги в печката си на дърва. Пак на нея вари компоти и зарзават.

Баба Тоде живее сама и се справя доста добре с къщната работа за годините си. Има син и дъщеря, които са се задомили по други места, но недалеч от нея. Градината й е пълна с плодове и зеленчуци, които прекопава сама. Бегъл спомен за епохата на Майстора са седенките привечер. Тогава със съседки се разговарят за туй-онуй от днешното време, но и от миналото.

С гениалния художник се сприятелили и продължили да се виждат и след като картините били завършени. „Обаждаше ми се тука, в Невестино. Идеше ми на гости, па го черпех – спомня си Тодорка. -Добър, кротък и обичлив беше, обичаха го и хората – ако си бос, ще ти даде обувките си, ако нямаш риза, ще съблече своята. Не вика, не псува, лоша дума не е казал за никого. Поздравяваше и отминаваше, а сякаш Господ си срещнал! И се носи това – триножката, насам-натам, разнося…“

Баба Тоде не отказва, когато я канят на чествания на Майстора

Баба Тодорка си спомня, че Майстора обичал много да свири и на тамбурата си. След като скицирал моделите си, после ги забавлявал с музика и песни.

„Сякаш не хващаше любов, а хващаше само четката“, многозначителни са тези думи на последния жив модел на гения, бродил из Шишковци.

Погледне ли към картините, от които грее моминската й хубост, Тодорка казва: „Е, те т’ва съм азе! Па убава бех“. Погледне ли се в огледалото, вижда само очите на девойката от картините. За останалото изрича през смях: „Стара, грозна, грозна, върколак направо!“. А после сериозно: „Додека си млад, дотам е животът. Остарееш ли – дотам, няма живот!“. В звучния й глас не се усеща завист.

Няма кой да каже със сигурност тя ли е последният жив модел на художника. Според изкуствоведите именно тя е последната оцеляла красавица, рисувана от Майстора. Едно е сигурно – днес почти никой не открива романтика в светлосенките на леха от слънчогледи.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *