Партньорка на Коста Цонев младее на 91 в Канада

Пенка Груева
Пенка Груева

  Каращата 92 Стоянка Мутафова е най-дълголетната ни действаща актриса. Но още една българка от театралната сцена изумява с удивителна памет и енергия и българи, и чужденци. Пенка Груева е наборка на Стояна, от 20 години живее в Канада, където обучава млади театрали. Публиката тук още я помни от турнетата й с рецитали по именити поети, от „На всеки километър“, от конферанса на естрадни концерти, който си поделя с Коста Цонев.

Певицата Мими Николова разказва за годините, в които Пенка Груева е водеща на най-притегателните за софийската публика концерти. В началото на 60-те години не са построени нито НДК, нито зала „Универсиада“, а до зала „България“ естрадната и джаз музиката, смятани за несериозни, се допускат твърде рядко. Затова салонът на Дома на техниката (или БИАД„ същият, където днес се вихрят чалга купони), става център на музикално-сценичната забава.

„Вили Казасян направи от радиооркестъра малък състав – комбо. Нарече го „Студио 5″, свиреха в БИАД, а ние, първите естрадни певци, пеехме.

Сватбата на Коста Цонев с Анахид Тачева. На младини Коста прави тандем по естрадите с Пенка Груева, героинята на нашия разказ
Сватбата на Коста Цонев с Анахид Тачева. На младини Коста прави тандем по естрадите с Пенка Груева, героинята на нашия разказ

Коста Цонев и Пенка Груева бяха конферансиета, казваха епиграми, импровизираха. Оттам минаха Йорданка Христова, Богдана Карадочева, Стефан Воронов“, припомня Мими Николова.

Коста Цонев потвърди приживе в мемоарната си книга изживяванията за артисти, певци и публика. „С Пенка Груева, една много добра колежка, изпълнявахме вицове на Радой Ралин и от световната класика. Това зло-бодневие стресна някои началници. Те разбраха за какво става дума в „Студио 5″ на ул. „Раковски“ 108 и лека-полека свиха нашето участие, докато с годините то постепенно изчезна“, пише в „Дон Кихот от „Красно село“ снажният актьор. До края на живота си той среща зрители, които го спират и припомнят именно този период – с Пенка Груева.

След затихването на участията в БИАД драматичната актриса тръгва на турнета из страната с поетични рецитали. Даже става един от основателите на Театър на словото, просъществувал известно време. Груева прави миниспектакли с поезията на Гео Милев, Николай Христозов… Рециталът й по стихове на Станка Пенчева не слиза от сцената 10 години.

Пенсионирането при нея не се превръща в повод за драма.

Пенка Груева на 90-годишнината си и в годините, когато обикаляше България с поетични рецитали
Пенка Груева на 90-годишнината си и в годините, когато обикаляше България с поетични рецитали

Когато обаче по семейни причини й се налага да замине за Канада, приема. Точно по това време за театър и поезия у нас е немислимо. Докато в Отава нейната помощ в българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ е търсена и ценна. През юни то отпразнува своята 20-годишнина и не пропусна да покани на тържеството актрисата, присъединила се доброволно към културния живот на сънародниците ни в канадската столица. През февруари известната тв говорителка Христина Христова посрещна в Канада своята 70-годишнина. Скъп гост на юбилея й бе достолепната актриса, която поздрави нея и гостите й със стихотворението „Безсмъртниче“, изрецитирано на един дъх, като в младостта.

И пак там, в Канада, Пенка Груева посрещна своята 90-годишнина преди година. Ето как българско издание в Канада отразява събитието: „Почти паралелно две български актриси отпразнуваха 90-годишните си юбилеи в Отава и София. В българското посолство в канадската столица скъпи гости събра Пенка Груева. Звездата на българското кино и театър от 50-те и 60-те години на миналия век показа завиден талант и феноменална памет, рецитирайки не едно, не две, а цели четири стихотворения – три от поетесата и текстописка Маргарита Попова и „В цъфналата ръж“ на Робърт Бърнс. Тези в залата, които не я познаваха добре, се смяха от сърце на прякора й в училище – Пенка Декламацията, и се просълзиха, докато я слушаха как рецитира. Припомниха си, че Груева се е откроявала ярко в редица постановки на Народния театър, както и в много филми, сред които е „На всеки километър“. Присъстващите разбраха, че без нейната помощ българското училище в Отава, където учат 160 деца, нямаше да бъде това, което е днес. Развълнуваха се от числото ученици, които

Стоянка Мутафова не е единствената 91-годишна ветеранка на сцената
Стоянка Мутафова не е единствената 91-годишна ветеранка на сцената

Пенка е обучавала в драматично майсторство. А накрая вдигнаха тост за нейно здраве и я аплодираха, докато духаше свещичките на тортата си.

Няколко дни по-рано в София 90-и рожден ден отпразнува и една от примите на българския театър и кино – Стоянка Мутафова. Навръх празника си тя не пропусна изпълнението си на главната роля в „Госпожа Стихийно бедствие“ в Сатиричния театър. И както винаги зарадва публиката си с изпълнение на… чарлстон. И тя като Пенка Груева показва завидна памет, изглежда далеч по-млада от годините си и видимо не е загубила младежкия си дух. Дано да имаме късмета да видим и 100-годишните им юбилеи.

Хубави поводи за национална гордост, нали?

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *