Отиде си режисьорът на Санчо Финци

Режисьорът Димитър Гочев почина на 70 години в Берлин
Режисьорът Димитър Гочев почина на 70 години в Берлин

  Най-известният в Европа български театрален режисьор Димитър Гочев почина изненадващо в Берлин на 70 години. От десетилетия следвалият ветеринарна медицина Гочев живее в Германия, а постановките му се превръщаха в сензации в цяла Европа. Последната му премиера бе през май, когато постави пиесата „Цимент“ по Хайнер Мюлер.

Роденият в Първомай през 1943 г. Гочев завършва театрознание в университета „Хумболт“ в Берлин. През 70-те години се връща в България и работи в театри у нас, като най-дълго се задържа във Враца. Мрачният, с разрошена коса, обикновено облечен в Режисьор Димитър Гочев черно и пушещ цигара от цигара Гочев, който отказва да прави постановки за партизани и да възхвалява селяните и работниците в годините на соца, се превръща в трън в очите на тогавашните идеологически цензори. По-късно Гочев заминава за Германия, където прокарва път за други български режисьори като Теди Москов и Иван Станев.

Представлението, спечелило му европейска слава, е „Госпожица Юлия“ от Август Стриндберг, а актьорът, с когото работи най-често в Германия, е синът на Ицко Финци – Санчо. Заради съвместната им работа двамата получават рестижна театрална награда в Берлин през 2011 г. Димитър Гочев бе женен за австрийската актриса Алмут Цилхер, от която има син, кръстен на Алеко Константинов.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *