Известният ресторантьор Никола Антикаджиев: Невена Коканова разбра от мен за смъртта на съпруга си!

Никола Антикаджиев

  Никола Антикаджиев е дългогодишен управител на Клуба на актьора в Народния театър „Иван Вазов“. Роден е в Петрич на 18 ноември 1929 г. в семейството на търговци. Искал да следва журналистика, но в онези години нямало такава специалност и е приет в Юридическия факултет на Софийския университет. Състудент е на Иван Татарчев, Васил Гоцев, Александър Сталински, Димитър Попов. Артистичната искра цял живот гори в него. Служебните му отношения с именити актьори прерастват в приятелски – богатство, което с нищо не може да се купи.

Приятел е и с легендата Гунди, с когото пие кафе часове преди смъртта му.

Антикаджиев до днес не пропуска най-важните събития от артистичния свят.

С Невена.

Редом до Невена Коканова в "Изгори, за да светиш"

С Невена Коканова се запознава благодарение на Калоянчев и Нейчо Попов. Те я довеждат в кулинарен магазин на бул. „Стамболийски“, на който Антикаджиев е управител. По това време Коканова снима ролята си във филма „Отклонение“. Приятелството им е до гроб. За последно тя му се обажда на имения си ден от Правителствена болница, скрита от света, отказваща да приема приятели и познати в болничната стая. „Знаех, че ще започнеш да ме издирваш, затова реших да ти се обадя“, казва в последния разговор.

21 години преди това на него се пада участта да съобщи на Невена, че е починал съпругът й. „Бяхме се уговорили за петия рожден ден на дъщеря й Теодора да направим пе-тетажна торта – разказва Антикаджиев. – Невена замина за Тетевен при своя приятелка, Шарланджиев – на снимки в Благоевград. Тортата щяхме да гласим, когато Венчето се върне. Късно през нощта ми позвъни Гришата Вачков:

– Кольо, къде е Венчето?
– В Тетевен.

– Намери я, защото Шарлето почина.

Не знаех адреса на приятелката й в Тетевен, затова се обадих в милицията. Тетевенският милиционер обаче застанал пред блока и се развикал:

– Къде е Невена Коканова? Мъжът й умрял.“

Никола Антикаджиев (вляво) с Гунди (в средата) и приятели в Павел баня, 1966 г.

С Георги Аспарухов

Антикаджиев се запознава с Гунди също като с Невена в кулинарния магазин. Великият футболист дошъл да пие кафе. Бързо намерили общи теми независимо, че Никола е от „Славия“. Толкова си допадат, че стават големи приятели. Даже благодарение на именития футболист Никола излиза за първи път на Запад – в далечната 1965 г. посещават Белгия за футболен мач и са настанени в една стая.

Паметни случки с Гунди – колкото щеш. Когато се ражда синът му Андрей, на 22 юни 1965 г. Аспарухов се намира в хотел „Славия“, база за заминаването на националите в посока Германия. Жена му Лита позвънява от родилното, че им се е родило момче. Никола пръв съобщава радостната вест на бащата. Така преди тръгване автобусът минава край родилното.

Тръпки побиват Антикаджиев от спомена за последната среща. „През 1971 г. отидох на работа в една сладкарница в Търговския дом, която се откриваше в чест на предстоящия партиен конгрес. На 30 юни, на път за Враца, Гунди и Котков дойдоха да пием кафе. Тогава ги видях за последен път. Преди три дни Гунди ми се беше похвалил с новата си кола – „Алфа Ромео“, четири петици: „За три минути ще стигнем до дипломатическия клуб в Горна баня.“ Наистина „прелетяхме“. „Не карай така“, посъветвах го аз. Но неговият вкус към риска правеше радостта от високата скорост голяма.“

Със Стефан Данаилов на снимките на сериала "На всеки километър"

Със Стефан Данаилов

С Ламбо се познават от 1 май 1968 г., когато в ресторант „Славия“ Неделчо Чернев и Любомир Шарланджиев съобщават на Никола, че започват снимки на сериал, наречен „На всеки километър“. Самият Антикаджиев също участва с актьорско превъплъщение в култовия филм. Той се е снимал и в „Самодивско хоро“, и „Изгори, за да светиш“.

А сега – случката с Ламбо, от втория сезон на сериала, 1971 г.

„Снимахме поредната серия на „На всеки километър“ в Печ, Унгария. И пак празнувахме рождения ден на Стефан. Наскоро той беше получил Димитровска награда и беше взел със себе си 200 долара. Банкнотите бяха все по 20. Имаше и форинти от командировката за снимките. Доларите пазеше евентуално да купи нещо от Виена, ако отидем.

Тъй като вечерта се задаваше празнуване на рождения му ден, аз направо му казах: „Я ми дай тук парите!“. Прибрах ги. Както се видя по-късно, правилно съм постъпил.

Вечерта беше много весела, по едно време чисто по унгарски оркестърът дойде да свири близо до рожденика. Стефан се въодушеви: „Давай парите! Лепим!“.

Давам му аз, но от форинтите. Лепи, весели се, накрая се прибра все пак в стаята си.

Бяха настанени заедно с Григор Вачков, който отдавна беше заспал. Преди да си легна, реших да надникна за всеки случай в стаята им. Гледам – по мокета тече вода. Гришата си спи. Отварям вратата на банята – във ваната спи и Стефан. А до него плува един транзистор. Спрях водата, замъкнах го до леглото му. На другия ден тъжно каза: „Намокрихме мокета, похарчихме и доларите!“.

Зарадвах го, като му показах, че всичките му долари са у мен. Че и форинти бях спасил.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *