На 93 години си отиде обичаната детска писателка Леда Милева!

Леда Милева

  Най-известната детска писателка – Леда Милева, автор на стихотворението „Зайченцето бяло“, издъхна на 5 февруари. На тази дата дъщерята на големия интелектуалец Гео Милев трябваше да навърши 93 години.

Леда Милева си отиде 2 месеца след като обеща да даде интервю за столичен вестник. То можеше да бъде последното в живота й.

Леда Милева

Макар че е била шеф на БНТ и представител на България в ЮНЕСКО, тя бе най-известна със стихотворението „Зайченцето бяло“, с което са израснали поколения деца Знаковата творба се ражда съвсем случайно.

Стихчетата са сътворени на крак, направо в печатницата, за да се запълни празно място в списание „Първи стъпки“, където Леда Милева работи като млада. По-късно Петър Ступел пише музиката за текста и песента става една от най-обичаните от децата.

В живота на Леда Милева има куп трагедии. Тя е само на 5 години, когато е убит баща й Гео Милев – един от най-големите интелектуалци на България. Преди 2 години губи и съпруга си – известния преводач от английски Николай Попов. Неотдавна от този свят си отива и дъщеря й Емилия. Любопитното е, че нейният правнук Борис Митков, който живее в Англия, се снима в нашумелия преди време

Филм „Хари Потьр и Философският камък“. До последно Леда Милева продължаваше да пише и твърдеше, че винаги е живяла на пълни обороти. Домът й в т.нар блок на писателите в кв. „Изгрев“ бе отрупан с книги и ръкописи. Напоследък тя приемаше все по-малко хора у дома, но никога не измени на изискания си стил – винаги с прическа и елегантно облечена.

Признаваше, че продължава да гледа телевизия всеки ден и се ядосва на грешките на репортерите, казваше, че хората живеят зле. Но понеже бе оптимистка, повтаряше: „Знам, че ще се оправим. Когато и да стане това“

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *