Мистерия със смъртта на Найден Андреев

Найден Андреев

  Смъртта на композитора Найден Андреев бе шок – събитието тази седмица в културните среди. Авторът на „Устрем“ и „Младостта си отива“ почина от инфаркт в неделя призори. Първоначалната информация, че смъртта го е настигнала сладко-сладко в съня не се потвърди. Лекарите се борят 6 часа за живота му в слединфарктно състояние. Найден Андреев внезапно издъхна на 68.

Както се полагаше на човек на изкуството, Найден Андреев бе изпратен с аплодисменти. Маестрото бе положен в бял ковчег. Траурната церемония се състоя в малък храм зад хотел „Родина“, който не успя да побере всички присъстващи, затова те излизаха в двора. Сред тях бе и журналистката Валерия Велева, с която композиторът живее на семейни начала 9 години, без да разтрогва брака си. След раздялата той се завръща при законната си половинка Зоя и при дъщерята Адриана, служител в БНТ.

Данчо Стълбицата утешава майка си, която е леля на покойния композитор

Въпреки охладняването на отношенията Валерия Велева дойде да изпрати бившия си партньор с когото имат и няколко песни – той като композитор, тя като автор на стиховете. Велева пристигна в църквата даже преди катафалката. Затова няма странични очевидци срещнала ли се е очи в очи със съпругата на Андреев. На тръгване всяка от тях пое по своя път.

Валерия Велева сподели, че в деня на кончината на мелодика тя посегнала към златни обеци, подарени й от него по време на пътуване заедно в щастливите им години. Даже отишла с тях на работа, където научила тъжната вест. „Не бях ги докосвала твърде много време. Какво ме накара тогава да потърся точно това бижу, нямам логично обяснение“, изненада не само себе си известната журналистка.

Леко встрани от роднините, приемащи съболезнования, застана жена в напреднала възраст. Майката на композитора ли е това, питаха се някои. Близки до семейството поясниха, че родителката на маестрото е покойна, а това е нейна сестра. Леля Калинка е майка на радиожурналиста Данчо Стълбицата, те. Найден Андреев и Йордан Георгиев са братовчеди. Този факт, разкрит на опелото, бе неизвестен за мнозина. Макар фамилният гроб на семейство Андрееви да се намирал в по-централен парцел, на метри от последния дом на Тодор Живков и Мара Малеева, композиторът бе погребан в алеята на творците, намираща се доста странично от централния вход.

За погребението с държавни почести се заема Богдана Карадочева. Голямата певица доказа, че е голям човек, при все че съвсем не споделя червените убеждения на колегата. Богдана пристигна по-рано от половинката си Стефан Димитров. Той пък дойде, носещ букети, със Стефан Данаилов. Маргарита Хранова бе взела за подкрепа съпруга си Кико. Певицата, изпяла най-много песни от Найден Андреев, се показа като мъжко момиче.

Със сходни сърдечни проблеми, които изпратиха без време мелодика в гроба, се оказа поетът Живко Колев. Авторът на стотици български песни призна по време на поклонението, че лежал през януари заедно с Найден Андреев, за да им подсилят сърдечната дейност чрез поставяне на т.нар. стенд. Гилдията се опита да го успокои, доколкото е възможно в случай като този. Много сълзи проля режисьорката Ласка Минчева, с която ги свързват ползотворни години работа в екипа на „Мелодия на годината“, както и в частна телевизия неотдавна.

Жорж Ганчев бе не само нажален, а гневен от смъртта на Найден Андреев. Той не присъства на поклонението, защото по това време бе на вилата си в Резово. В пряко интервю почти от самия морски бряг Жорж разкри, че часове преди смъртта си говорил по телефона с Найден Андреев. Маестрото бил на гости на оперетната артистка Деница Шопова и режисьора Живко Ботев.

„Съкрушен съм, брат!“, разкрил болката си Найден Андреев. Причината за огорчението било неуспешното му участие в конкурса за директор на Музикалния театър. Ганчев направи заключение, че маестрото е убит от пренебрежението на чиновници. Но и в този разговор Андреев не давал никакви признаци, че смята да си отива. В това уверяват всички, които са били до него напоследък.

 

Хранова и Андреев в музикалния спектакъл „С цвят на изтрито червило"

Марги Хранова го нарича Начо, Валерия Велева – мило щурче

Огромна загуба на голям композитор, човек и приятел. Човекът, който даде начален старт на творческия ми път, на моето развитие като певица, композитор, на когото съм изпяла най-хубавите песни, получили големи отличия у нас и по света. Ще липсва на цялата музикална общественост. Неговият „Устрем“ ще остане завинаги в сърцата ни! Почивай в мир, НАЧО!, написа в личния си профил Маргарита Хранова. Марги цял живот е преследвана от непотвърдения слух, че е била гадже на композитора. Приживе и той се смееше над мълвата. В лично обръщение, пак в мрежата, Валерия Велева написа „Почивай в мир, мило щурче“.

На поклонението дойде с бастунче и естрадната доайенка Маргрет Николова. Макар да е зле с коленете, присъства и Томи Димчев. Етиен Леви, Снежи Славкова, Васил Найденов, Мими Иванова, Панайот Панайотов, Мишо Йончев, Христо Кидиков, Йордан Марчинков, Дариана Генова също изпратиха маестрото. Забелязани бяха и Георги Йорданов, бившият шеф на БНР Валерий Тодоров, както и настоящият Радослав Янкулов, Драгомир Драганов…

 

Найден Андреев

Маестрото търсеше път към Бога

Ценители цитираха с възторг мюзикъла „С цвят на изтрито червило“, написан от Найден Андреев, в който Маргарита Хранова и той играят централните роли. „Жалко, че не се засне! Беше хит и нещо различно в театралния живот“, кахъреше се актьорът Николай Николаев, който пък бе режисьор на спектакъла. Всяко представление на мюзикъла „С цвят на изтрито червило“ завършва с молитва за България, в която пее и малко дете. В този момент Андреев винаги се разплаквал и на първото, и на всички представления до края, потвърди Марги Хранова.

Други припомниха симфоничните произведения на Андреев от последните 15-20 години. В тях маестрото търсеше темата за Бога. Особено се откроява ораторията му „Моление“, представена в концертната зала “Чайковски“ в Москва.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *