Лили Иванова тайно помага на голямата си любов Иван Пеев!

Лили Иванова готви за любимия си Иван Пеев

  Само за един от бившите си съпрузи Лили Иванова казва топли думи, теглейки чертата на любовните си връзки. Това е композиторът Иван Пеев. С него живее от средата на 60-те до 1971 г., когато се залюбва с Янчо Таков.

На малцина от официалните и неофициалните любими днес Лили Иванова може да позвъни. Естрадната легенда обикновено приключва връзките си със скандал и необратимо. Ако е вярно, че времето лекува, то стопени ледове певицата има само с музикантите Здравко Радоев (с него не стига до брак) и Иван Пеев.

От 90-те години насам изпълнителката подпомага финансово своя бивш благоверен Иван Пеев. За да запазва достойнството му, тя не оповестява този свой личен жест колкото и да е епизодичен. Авторът на нейния хит „Без радио не мога“ получава съгласието й да включи нейни изпълнения в свой авторски компактдиск, издаден наскоро. Това също е изключение.

С Иван Пеев

Нещо повече, певицата пази добри спомени и за свекъра си, носещ също името Иван Пеев, и свекърва си Султанка Пеева, и двамата са уважавани музиканти, които се отнасят с разбиране към чувствата на сина си, хлътнал по певица от т.нар. лек жанр. Така Лили прави първите си сериозни стъпки за установяването си в София, при това във фамилия от сой. Идвайки от Кубрат, бъдещата естрадна легенда има брак в Перник със свой колега лекар. А битовите условия за живот били направо селски. Прохождащата изпълнителка трябвало да пере на двора в леген.

Съвсем друг е произходът и пътят на Иван Пеев. Баща му е професор по солфеж в Музикалната академия, майката – педагог по цигулка. Синът се занимава с музика от тригодишен. Любимият му инструмент в тези години е цигулката. Талантът му се предава по рождение, но музикалното възпитание също е солидно.

Иван се подготвя в интернат за надарени деца. Завършва с отличие Софийското музикално училище а след това и Музикалната академия – в класа на проф. Владимир Аврамов. Младият цигулар става лауреат на Общобългарски конкурс за певци и инструменталисти, на международни фестивали в Берлин и Букурещ.

Лиана Антонова

Многообещаващата му кариера е прекъсната по здравословни причини. Тогава Пеев-младши се насочва към т.нар. естрадна музика, която се превръща в мода през 60-те години. Той става пианист и ръководител на състави за забавна и танцова музика. Мълвата от 60-те му приписва захлас по Лиана Антонова, кралица на суинга със зашеметяващ сексапил.

Любовта му обаче била обречена, защото сърцето на Лиана било заето.

Така по време на гастрол в Белград пианистът се влюбва в младата певица Лили Иванова. Тя вече има издадена плоча в Румъния, но амбициите й са да се наложи и в България. Кумува им Лидия Станчева от Концертна дирекция, на чиято закрила се радва смуглата изпълнителка от Кубрат. Скоро те създават свой състав, наречен „Черните перли“, и тръгват по нескончаеми турнета.

Именно съвместно прекараните часове заедно на сцената и в личния живот изхабяват връзката. В началото на 70-те музикантът залитва по чашката, а певицата – по сина на Пеко Таков. Според общи познати разпадащият се брак преминал в същинска агония. Приключването й било облекчение и за двамата. Дори Господ не пожелал бившите любими да се радват на поколение. Спонтанен аборт в провинцията остава певицата завинаги без деца.

Иван Пеев

Следващата връзка на Иван Пеев е с още по-младата певица Светла Стоева, нашумяла през 70-те. Двамата създават семейство и им се ражда син.

Майката се посвещава на неговото отглеждане за сметка на музиката. През 70-те и 80-те години Иван Пеев става редактор във фабриката за грамофонни плочи „Балкантон“. На същата длъжност се мести в Националното радио, където до 1989 г. и няколко години след това отговаря за новопостъпилата продукция български песни. Там се и пенсионира. Пенсията му не е по-различна от тази на всеки обикновен нашенец. Затова и Лили тайно му помага.

Наскоро Пеев оповести с възмущение, че не е взел нито стотинка от своите песни, които в Русия изпълнява Филип Киркоров от 20 години насам. Композиторът смята, че би могъл да живее сносно от авторски отчисления, но проблемът е, че става въпрос за продукция в минало време.

Любопитна за статистиката подробност е, че една от последните грамофонни плочи на български творец, издадени в братския някога СССР, е именно на Иван Пеев. В нея са включени песни като „Бързаш – няма време“ в изпълнение на Васил Найденов, „Накъдето ми видят очите“ на дует „Ритон“, „Сватба“ – Панайот Панайотов, „Очите“ -„Трамвай №5″, и др. Съветската фирма „Мелодия“ я издава на руския пазар през септември 1989 г. На обложката се четат ласкави и биографични думи за автора от… Филип Киркоров, който в онези години още търси своето място под слънцето.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *