Композиторът Парашкев Хаджиев имал 8 брака

Парашкев Хаджиев

  Не е тайна, че един от най-големите композитори у нас – Парашкев Хаджиев, е бил рекордьор по сватби в социалистическите години. Той е имал рекордните 8 брака. Съвременниците на мелодика разказват, че Хаджиев е бил честен любовник – жени се за всяка, в която се влюби. В едновремешните паспорти графата за семейно положение при него преливала. След като се запълнила, наложило се да си вади ново тескере, за да бъде отразена поредната женитба.

Маестрото през 1985 г. с последната си съпруга, оперната певица Людмила Хаджиева и колегата й Павел Герджиков, с които поставят "Звезда без име"

„Имаше вид на кабинетно старче, което не излиза от библиотеките, а всъщност е бил голям любовчия. Хвалел се, че прави любов 2 пъти дневно – сутрин, като стане, и вечер преди лягане. И твърдял, че една жена е вярна на мъжа си, докато редовно си получава порцията интимно общуване разказват съвременници на маестрото. С неговата опера за деца „Златната ябълка“ бе открит сезонът в Софийската опера, което даде повод отново да се припомни, че един от най-мелодичните ни автори на XX век е бил и човек с много музи.

Последната му съпруга, значително по-млада от него, е оперната певица Людмила Хаджиева, в момента доцентка в Музикалната академия.

Фаталната красавица Галя Йончева

Операта „Златната ябълка“, за деца и възрастни, Парашкев Хаджиев пише през 1972 г., когато е на 60 години. По това време композиторът е влюбен в оперната прима Галя Йончева, която го вдъхновява да напише музиката. Любовта им не прераства в брак, едно от изключенията в нежната колекция на маестрото.

Десетилетия по-късно в своите спомени „Отвъд завесата“ Галя Йончева премълчава този факт, но разказва с еднаква любов за създаването на своите роли не само от световната оперна класика, но и за героини като Мария-Десислава и Албена от едноименните опери на Парашкев Хаджиев, на които тя също е вдъхновителка.

Оперните меломани са щастливи, че името на Хаджиев се завръща в афиша на Софийската опера. Те с умиление си спомнят, че неговата „Луд гидия“ е изпълнявана рекордните 120 пъти в столицата и десетки пъти в провинцията. Парашкев Хаджиев е и сред малкото български композитори, чиито произведения са поставяни от най-големите оперни театри по света.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

http://vbox7.com/play:68f73db2

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *