Кой беше гениалният актьор Григор Вачков от село Трънчовица

Григор Вачков със съпругата си Силвия и дъщеря им Мартина Вачкова

Ангеле мой и „Сливчето“ – това са обръщения на Григор Вачков в писмата му до съпругата Силвия Вачкова.

 Личната кореспонденция на народния любимец, наричан галено Митко Бомбата, послужи за съставянето на книга в негова памет. Създават я вдовицата му Силвия и дъщерята Мартина Вачкова в триединство с журналиста Юрий Дачев. В заглавието й „Пратеник на мъжки времена“ се чете асоциация с последния филм на Гришата „Мъжки времена“, който той не успява да завърши през 1980 г. Ако беше жив, Вачков щеше да навърши 80 години на 26 май.

 Бедността е преследвала актьора от младостта до смъртта му, става ясно от четивото. Спестени са само случки, от които се разбира, че големият актьор е бил предаван от завистници, разкрива Марта Вачкова. Книгата ще бъде представена на 31 май край камерната сцена в Народния театър. В гра­дината пред театъра ще се открие бронзова скулптура на Вачков, изваяна от Емил Попов.

 Ето какво пише до ро­дителите си 19-годишният студент Григор:

Известната актриса била възпитана в честност и трудолюбие

„София, З.ХII. 1951 г.

…Сряда дадох кръв – 250 грама, за която ми заплатиха 4000 лв. и ми дадоха специални купони за продукти за един ме­сец. Кака Райна много се беше разтревожила и ми писа да не правя това, но по липса на средства, аз въпреки молбата й отидох и дадох кръв. С парите си купих още купони за храна за 20 дни, купих си история на БКП, учебник по руски език и други необходими ми книги…

 …Получих писмо от сестра си Люба, която ми пише, че пари не могат да ми пратят по липса на такива и че татко се силно тревожел за мене, като предложил дори да се върна и хвана отново на работа. Отговорих им, че каквото и да се случи, аз от мечтания си път няма да се откажа, а липсата на средства може да ме направи само още по-ам­бициозен в работата ми в академията и стоенето ми изобщо в София…“

 Когато се влюбва в Силвия, тя е почти дете, а той е по-голям от нея мъж – много черен, много беден и много влюбен.

 Сватбата им е умилителна.

 Пак по бедност е скром­на, с шепа приятели, при­съствали на събирането. Провежда се току преди Нова година, на 31 декем­ври. Сватбеният подарък е шал, купен от Гришата от ЦУМ в последния момент.

 Пред щанда се тълпе­ли последни купувачи, избиращи новогодишни подаръци. Закъсняващ за най-важното събитие в жи­вота си, Гришата казва: „Ей, хора, женя се! Пуснете ме да купя шал за булката!“

 Когато се родила Марта, живеели в кухнята на роднини, където готвели на терасата. Малката Мартина спяла в коритото, подсушено, в което я къпели. Но били щастливи. Силната им връзка прозира от първото до последното писмо през годините. Семейната тайна на Марта и Силвия след смъртта му е, че те остават без средства. Гришата си отишъл от този свят без никакви спестявания, само някаква скромна сума. Мартина я дала, без да се замисля, на приятелско семейство, изпаднало в беда. Вачков не изпълнил съвета на Ванга да не пие вода от хладил­ник. Точно това направил в нощта, преди да получи инсулт. Напразни били усилията на лекарите да го спасят. Един от кръводари­телите даже бил циганин. За миг през съзнанието на Силвия минала мисълта: „И без това имаше слухове, че е циганин. Ето сега най-после ще носи циганска кръв. Само да е жив!“. Първият лекар, излязъл след многочасовата операция, рухнал пред нея, плачейки: „Няма да оживее!“.

Ламбо го почита в родната Трънчовица

На 26 май се навършват 80 години от рождението на Григор Вачков.

 В памет на актьора в родното му село Трънчовица, община Левски започват традиционните празници на хумора и сатирата. Местното читалище, носещо името „Григор Вачков“, е инициатор на културните събития.

 Очаква се в дните, посветени на Вачков, да присъстват най-близките му, сред които е и Стефан Данаилов. Двамата стават всенародни любимци след участието си в „На всеки километър“.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *