Кинозвездата Любов Орлова помага на Лили Иванова да се пребори с интриганти в шоубизнеса

Любов Орлова

  Когато Любов Орлова се появява за последен път на телеекрана, е на 72, а изглежда като на 45. Скоро след това изгасва от рак през 1975 г.

Първата звезда на съветското кино и първата народна артистка на СССР е кумир на публиката през периода от 1930-те до 1950-те с участията си във филми като „Петербургска нощ“, „Веселите момчета“, „Волга-Волга“. През 1947 г. тя разделя с Ингрид Бергман първата награда на кинофестивала във Венеция.

Освен талантлива актриса тя е чудесна певица и танцьорка, чиято стихия са музикалните филми.

Българската певица Лили Иванова дължи на Любов Орлова свой международен приз. Не, че Любов Орлова е пяла вместо нея, но тя й помага да се пребори с интриганти в шоубизнеса.

Лили Иванова

През 1966 г Лили Иванова представя България на конкурс за изпълнители в Братислава с песента „Адажио“ от Ангел Заберски. Първото място печели представителят на домакините Карел Гот. В състава на журито е именитата актриса Любов Орлова. Тя се усъмнява в почтеността на обявените резултати и настоява съставът на оценяващите да прегласува вота си.

След повторното преброяване, вече на светло, се оказва, че българката Лили Иванова изпреварва Гот с две точки. Певецът си падал връзкар и смятал, че първото място в кърпа му е вързано. Така изпълнителката се прибира с първата награда. И години след това тя изрича „Светла й памет!“ по адрес на Любов Орлова. Карел Гот обаче е бесен. Той вижда триумфиращата на сцената Лили и изсъсква ужасни думи в ухото й по-късно на коктейла.

Не е ясно дали от руската звезда нашата певица прихваща синдрома за борба със стареенето но Орлова цял живот прави и невъзможното, за да изглежда подмладена не с години, а с десетилетия.

Карол Гот

Историята помни как рускинята изпитвала паника по време на снимки да не я хванат неглижирана и да разкрият истинската й възраст. Тя забранявала да се съобщават нейните юбилеи в медиите. Орлова остава в историята и като една от първите киноартистки в Съюза, прибегнали до пластични операции.

И без да се гизди специално, тя имала кукленска красота по рождение. Била висока 1,58, талия – 43 см, с холивудско излъчване, контрастиращо с колхознически тип, налаган за „съветска другарка“.

В детството си родената в Подмосковието артистка помни гостуване у тях на самия Шаляпин. Той я гледа в домашен оперетен спектакъл, разигран в негова чест. На финала знаменитият бас вдига във въздуха хлапето и произнася пророчески, че от него ще стане голяма певица. И действително Орлова работи с големия композитор Исак Дунаевски, пробива в най-големия оперетен театър, а звездата й блесва в музикалния филм „Веселите момчета“, където мъжката главна роля се играе от Леонид Утьосов, солист на Ленинградския мюзик-хол. След този филм тя става абсолютна звезда с ролята си на Анюта. Самият Сталин се прехласва по хубостта й и се застъпва да я наградят. Вождът я кани на прием в Кремъл. Там той я пита каква материална придобивка би му поискала, а Орлова отвръща, че би искала да знае жив ли е първият й мъж и как може да се свърже с него. Съпругът й бил арестуван след политическа чистка.

Любов Орлова със съпруга си Григорий през 60-те в Англия

Сталин й съдействал да се разкрие истината. Актрисата била привикана в централата на КГБ и един от началниците на чекистите й казал, че е жив. Това й било достатъчно. Защото й подметнали, че ако желае, може да отиде при него. Тогава Орлова напуснала кабинета. Тя вече била омъжена за режисьора на „Веселите момчета“ Григорий Александров, който се развел заради нея. Любовта им пламнала по време на снимките на музикалната комедия. Любопитна подробност е, че тя хем изглежда като секс символ, хем не дава нито една целувка на партньорите си в нито един филм. Такова било режисьорското виждане на собствения й съпруг.

А Сталин продължил да бъде неин поклонник и след участието й във филма „Волга-Волга“. За образа на пощальонката в него тя ходела няколко дни с пощаджийска чанта, за да свикне с персонажа. А преди „Светъл път“, чието име лично Йосиф Висарионович избрал, ходила на тежка работа като тъкачка. Ето така я срещнала Втората световна война. Хитлеристите били в подстъпите на града, но в Москва продължавали да се печатат афиши за нейни концерти. Това действало като психотерапия на народа – щом Любов продължава да пее, значи животът продължава.

Юбилейна марка посмъртно с лика на Любов Орлова

След войната тя снима комедията „Пролет“, пак с мъжа си, но в Чехословакия. В нея тя изпълнява две роли и получава специална награда за най-добра женска роля във Венеция. До края на живота си Сталин остава неин поклонник и засипва артистичното семейство с най-големите държавни почести.

След 1955 г. звездата на Мосфилм поддържа дейност в Академичния театър на Моссъвет.

В личния живот непрекъснато обаче я преследва безсъние. Получава го от стреса при ареста на първия съпруг.

В последните месеци от живота си Любов Орлова активно търси пиеса, с която да слезе по най-бляскавия начин от сцената. През това време близките й крият от нея, че се е разболяла от рак. Любимият Григорий дори я излъгал, че са й извадили камъни от бъбреците, които наистина я болели, но това били камъни от други пациенти. Истината била, че страдала от рак на задстомашната жлеза.

За зла участ, тя загубва съзнание точно на рождения ден на съпруга си. Откарват я в болница, където почива след 3 дни.

През 1983 г. Александров прави документален филм за своята именита спътница. В края на същата година, но след премиерата му душата му полита към нея. Погребват ги един до друг в Новодевическото гробище. А филмите им продължават да живеят…

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *