Карбовски лекуван в психо диспансера в Курило?

Мартин Карбовски

  Един от топ журналистите на Нова телевизия – Мартин Карбовски, лежал в клиниката за психично болни в Курило. Звучи невероятно, но водещият на „Директно“ и „Отечествен фронт“ делил известно време стая с пациенти, страдащи от шизофрения, олигофрения, умствена изостаналост и други психични разстройства.

Била далечната вече 1999 година. Карбовски още нямал славата на известен журналист и дори не бил приключил второто си висше по специалност „Телевизионна журналистика“. Бъдещият водещ разработвал проекта си „Обществен експеримент“ и влизането му в лудницата се явявало част от него.

За да се престори на психар, Мартин се дегизирал подобаващо. Пуснал си брада, облякъл най-вехтите си дрехи, махнал сравнително скъпия си часовник и очилата си. Не се къпал няколко дни и след като накрая разрошил мазния перчем върху челото си, заприличал досущ на пациент от Курило. Багажът му за лудницата се състоял от вехта найлонова торбичка с надпис „Харлей Дейвидсън“, в която имало кърпа, стари джапанки и кутия цигари.

Така подготвен, Карбовски взел такси от дома си и пристигнал пред сградата на клиниката в село Курило, квартал на Нови Искър. На портала не бил спрян от никого.

По-късно журналистът се озовал пред желязната врата на Мъжко остро отделение, приютяващо болните с най-опасни и силно изразени отклонения. Посрещнала го дежурната лекарка, а той се представил като доброволно желаещ да се лекува. Маскировката му се оказала перфектна. Само след минути Карбовски бил включен в списъка с най-новите пациенти, без обаче да му е поставена точна диагноза.

След като оформили документите му, на Мартин били връчени лъжици и пижама.

Настанали го в седма стая на Мъжко остро, където по принцип спели най-кротките самоубийци. Водещият на „Директно“ и досега не може да забрави миризмата на „пикотлива гнилоч“, смесена с дезинфектант. Тя го лъхнала още на влизане.

Облеклото в отделението било два типа – мръсна нощница или анцуг с обувки. На дрехите с гъста блажна боя било изписано „МО“ – „Мъжко остро“.

Още през първия ден в лудницата Карбовски успял да завърже контакт с всички пациенти. Времето минавало бавно и протяжно, а най-кошмарно било нощуването, защото през тъмната част от денонощието симптомите на болните рязко се обостряли.

Заради ужасяващо мръсните чаршафи в кревата пациентът под прикритие прекарал нощите си в четене на книга под мъждукащото луминисцентно осветление в коридора. Веднъж обаче умората го надвила и легнал за малко в стаята си. Мислел си, че другите спят, но скоро разбрал, че това не е така – висок кокалест мъж от съседния креват започнал да се смее зловещо. Демоничният хилеж се редувал с пристъпи на кашлица и пръдни, „без свян и обяснение“, разказва Карбовски.

По някое време лудият облегнал възглавницата си на стената и започнал яростно да я боксира с юмруци. После Мартин видял в тъмното как силуетът на бесуващия се обърнал към неговото легло.

И преди да е станало късно, журналистът напуснал на бегом стаята, готов да крещи за помощ. Два часа по-късно се престрашил да се върне, а за негова радост „боксьорът“ вече похърквал блажено в кревата си.

Мъка било и храненето в Курило. Дневното меню включвало рядка каша с плуващи в нея остри бели бучки. Според Карбовски въпросната субстанция имала вид и вкус на „супа от сперма на много болен човек“. Едва в последствие той разбрал, че храната всъщност била каша със сирене.

Желанието на Мартин да се запознае с живота на лудите в Курило се изчерпало за няколко дни. След всички кошмари, на които се нагледал в Мъжко остро отделение водещият на „Директно“ решил, че е дошло време да напусне здравното заведение. Това обаче не се оказало никак лесно.

Когато отишъл при сестрата и й казал, че иска да си тръгне, защото е приет доброволно, тя му се изсмяла в очите. След което заплашила да го върже за леглото, ако продължи да й досажда.

Плувнал в пот от напрежение, точно като луд, Карбовски отишъл пред лекарския кабинет. В този ден обаче не била на смяна докторката, която го приела, а неин колега, със странната фамилия Святовски.

На журналиста било обяснено, че няма как да напусне клиниката без психиатърката, при която е постъпил. След половинчасови убеждения обаче Святовски все пак склонил да му изготви документите за изписване.

След като кошмарът приключил, Карбовски се прибрал у дома. Поръчал си храна, пиене и проститутка по телефона и се отдал на размисли върху последните дни от живота си, прекарани заедно с „божиите птици“ от лудницата в Курило.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Карбовски лекуван в психо диспансера в Курило?"

 1. natalielise   22.07.2019 at 14:52

  Hello There. I found your blog using msn. That is an extremely neatly written article.

  I will make sure to bookmark it and return to read more of your helpful info.
  Thanks for the post. I will certainly return. plenty of
  fish natalielise

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *