Йорданка Христова облякла черна рокля на сватбата си с арх. Георги Стоичков

Йорданка Христова

  Аз съм свободолюбива и той може би се е страхувал да ми предложи, защото ме познаваше много добре. Разбирахме се само с поглед“, така Йорданка Христова предполага защо не стига до брак с най-голямата си любов, китариста Християн Платов. Темата брак изобщо не е коментирана между двамата, разкриват приближени до музикалната дива.

Малко известно е и че певицата живее две години без подпис със съпруга си, архитект Георги Стоичков. И, че снимките от брака им никога досега не са показвани на външни лица. За сметка на това Йорданка Христова никога не е крила годините си – родена е на 10 септември 1943 в София. С други думи – подкарва 70.

В началото на 70-те години на миналия век Йорданка Христова е в разцвет като певица с международна кариера, но се чувства преситена от досегашния си бохемски начин на живот. Решава, че е дошъл моментът да почувства и топлината на семейните ценности. И тя се чуди на себе си откъде намира сили да каже на мъжа до себе си: „Дотук беше!“.

Християн Платов е женен, има деца, но връзката им не е тайна за никого не само в музикалните среди. Джазменът и певицата изнасят десетки уникални концерти само между китара и глас. И двамата ближат рани от прекъснатата като с нож връзка. Няколко години след раздялата той заминава на турне с Леа Иванова за Канада и повече не се връща.

С архитект Георги Стоичков певицата живяла две години на семейни начала, преди да подпишат през 1977 година. „Ще дойдат на гости татко, майка и едни хора и смятам да обявя, че ще се оженим“, казва изневиделица Георги. Данчето избира черна рокля, в любимия си цвят за сценични костюми. До този момент никой не е виждал снимка от паметния миг.

„На една снимка съм се навела да се разписвам и почти всичко ми се вижда. Имам и една групова снимка – аз и Боян Иванов, който ми е кум, сме на първия ред, а мъжът ми отзад наднича, все едно ние с Боян се женим“, смее се Данчето. По-сериозната причина да крие сватбения си албум е разликата между Йорданка и останалите звезди в показността на личния живот. „Публиката ме обича, но аз съм съвсем земен човек и не съм обръщала съществено внимание на това, че съм известна. Моралът и възпитанието не са ми позволявали да се чувствам звезда. Мисля, че някои артисти умишлено се правят на такива, за да задържат вниманието върху себе си. Звездома-нията е измишльотина на професията. Никога не бих занимавала медиите с това колко чифта обувки имам“, отстоява позицията си звездата.

По повод на недоброжелателните подмятания, че навремето се е оженила за сина на Григор Стоичков, за да стане министерска снаха, примата отсича: „Всичко, което имам, съм го платила с труда си!“.

Макар да се развежда с Георги, доста преди кончината му, тя не изрича лоша дума срещу него и в постдесетоноемврийските времена: „Той беше много интелигентен, но някак си не можа да се адаптира към промените и преживя предателствата на много от приятелите си – няма да им казвам имената“.

Изненадващо за някои, певицата не понася мъже красавци, които самодоволно се оглеждат. „Мъжът трябва да има мъжко излъчване – да бъде мачо (на български пич), интелигентен, да има чувство за хумор.

Вярно куче съм и държа на мъжа с когото съм. Винаги е можел да разчита на мен“, споделя изпълнителката на „Делфините“. Липсата на силно мъжко рамо компенсира с приятелствата, които има навсякъде по света. А и самата тя е мъжко момиче, силен характер.

Раждането след 35 на две деца е нейната инвестиция да се чувства млада майка в една по-зряла възраст. Певицата умишлено скъсва с активната концертна дейност през 80-те, за да прекарва всички ваканции с децата си. Докато отраснат, отсъства само веднъж, за турне в Ливан от месец и половина. Данчето признава, че често пъти сама се е хващала в ролята на майка досадница, даваща съвети за щяло и нещяло на порасналите си наследници. Нейната майка до старините си подхождала със същата угриженост и дори сега точно тази „досада“ й липсва много. Певицата наследява от майка си виталността, еластичната кожа, прекрасните зъби,/ а от баща си – здравия македонски глас. И двамата й родители били дълголетници. Хороскоп, направен преди много време, предричал на Данчето да живее над 90.

Тази година се навършиха две по 45 – от първото й турне в Куба и от записа на емблематичната й българска песен.

„За пръв път гостувах там през пролетта на 1967 , а през есента – на първия фестивал във Варадеро. Бях съвсем млада певица, но имах главозамайващ успех. В Куба бях оценена, добих самочувствие и след това започнах да пея по-трудни за изпълнение песни. Същата година изпях ,”Песен моя, обич моя“ на Йосиф Цанков“, припомня звездата, която младее и благодарение на йога практики.

„Аз не съм толкова крайна в йога заниманията. Не мога да не се виждам с приятели, не мога винаги да си лягам рано“, признава Данчето, но не отрича, че все по-рядко ходи на сбирки, на нощни купони. „Просто не намирам смисъл, тъпо ми е. Мога да отида да се видя с някого на концерт, на някаква годишнина, но ненавиждам тази излишна суета която съпътства живота на почти всеки творец. И това изкуствено натягане да впечатлиш околните, колегите, което е типично за артистичните среди. Толкова ми е чуждо вече, но го наблюдавам отстрани и се забавлявам“, споделя артистката, която продължава да пее.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *