Здравко от Приморско побеля и помъдря

Здравко Василев

  Здравко Василев, който през 2005 г. спечели първия сезон на „Биг Брадър“ с прозвището си „морски гларус“, днес няма нищо общо с онова безразсъдно момче. Сега той е улегнал, отговорен мъж, посветен на бизнеса и семейството си. Най-известният ресторантьор в Приморско признава, че откакто се е задомил, много се е променил. Вече гледа философски на живота и се старае да си пази нервите от преходни и незначителни ядове. Здравко е помъдрял, а и побелял.

„Пренаредих приоритетите си. Сега има трима преди мен“, смее се Здравко. Говори за жена си Христина и двете им дъщери Яница и Зорница, които са съответно на 8 години и на 4 и половина. Признава, че със съпругата му срещат трудности в бизнеса си, но не се оплакват и дори не помислят да се предават. „Не можем да се откажем. Имаме две причини да продължаваме да се борим“, споменава пак децата си Здравко.

За победата си в „Биг Брадър“ през 2005 г., когато спечели 200 бона, славният капитан казва, че имиджът му на морски гларус може и да е оказал влияние. Но не било премислена стратегия от негова страна. Било чист късмет, че отговарял точно на търсенията на продуцентите. „Все пак едва ли образът на интелигентен млад човек може да се котира в това предаване. Някой помни ли го доктора – имаше и такъв. Никой, нали?!“, казва през смях Здравко.

Христина с дъщерите им Яница и Зорница

Здравко не съжалява за нищо, но с Христина съзнателно избягват медиите. Посветили са се изцяло на работата и децата си. И както всички в днешно време се борят с трудностите и се стараят да не падат духом.

Ежедневните сблъсъци с битовото обаче са оставили своето отражение. „О, много побелях в последните 3 години“, признава Здравко. Допреди това все мислел, че къдриците му ще изгубят черния си цвят от хубави емоции. „Но май е от ядове. Все пак всичко минава, нервите са излишни“, завършва Здравко.

Той е заклет оптимист, но не е заслепен от непоклатима вяра в светлото си бъдеще. Гледа реалистично и делово на проблемите, които срещат с Христина в бизнеса си, и заедно ги решават. А те са свързани с очаквания, казва Здравко, слаб туристически сезон. „Даже по-слаб от очакваното. Ние сами си изгонихме качествените туристи. В същото време всички сме се пуснали в една спирала със сваляне на цени и предлагане на по-нискокачествени продукти“, казва със съжаление Здравко. Нивото спаднало, имиджът на Приморско бил на ниска категория курорт. А това е жалко на фона на всичко, което имаме като природа, като дадености, отбелязва Василев. Идвали много туристи, но посеща-емостта нямала общо с консумацията. „Грешките, натрупани години наред, дават резултат“, отбелязва Здравко.

Той опитал да помогне за решаване на проблемите в бранша на местно ниво. Дълго време имал вземане-даване с общината. „Не може 60 години основният поминък да е туризъм, а в общината да няма специализирано звено за това. Абсурд! Исках да се формира звено за туризъм, интересна програма бях направил, но не намерихме общ език с тогавашното ръководство“, обяснява Здравко и подчертава, че заради някои негови борби хората не го харесвали. „Изправих се срещу застрояването и други неща. Някои си въртяха далаверите, не подобряваха положението на местните. Днес всички виждат, че са допускани груби грешки, но когато беше време да се действа, си кротуваха“, тъжен е Здравко. И той като всички е загубил вяра в институциите.

Затова, когато наскоро станал жертва на обир, даже не подал жалба в полицията. Решил да прежали загубените си вещи и да продължи напред. А те не били никак евтини, говорят в Приморско. Пред журналисти обаче Здравко опроверга само част от слуха. Крадци нахлули не в ресторанта, а в яхтата му и от там „взели някакви неща“. „Това е нормално в ситуацията, в която живеем. Лошо е, когато започнем да приемаме тези неща“, казва Здравко.

С поредния си улов. Здравко още пори вълните с яхтата, която купи с част от наградата от „Биг Брадър“

С Христина отдавна са се научили да не се ядосват за неща, които не могат да променят. Затова пък посрещат предизвикателствата с хъс, борбеност и с абсолютната убеденост, че не трябва да се предават. „Заради децата правим всичко. Иначе отдавна щяхме да сме в чужбина, където поне щяхме да живеем нормално“, казва Здравко.

С Христина въобще не обмислят този вариант. Не могат да зарежат всичко, градено с години. Брадърът с горчивина признава, че успехът не се приема от хората. Има предвид двете им победи в телевизионното шоу. Както е известно, след като той спечели „Биг Брадър“, жена му Христина взе 100 000 лева от „ВИП Брадър“ през 2007-а. Във въпросния сезон в Къщата пребиваваше известно време и Здравко. Останалите бяха все знаменитости от сой – Азис, Катето Евро, Тишо и бъдещата му жена Венета Райкова, Маги Желязкова, Калин Вельов. На финала Христина пребори Деси Слава. Всички пари, спечелени от шоуто, вече са похарчени от семейството на Здравко.

„Купихме си яхта. Завърших висшето си образование.

Една голяма част от парите похарчихме за пътешествия. Не исках нищо материално, защото недолюбвах тези пари. Помните, че в Къщата имаше сблъсък между обикновените и звездите. Нетърпимо е да се държат така с хора, които честно си изкарват хляба“, казва Здравко. С Христина са преглътнали обидата. Техни съграждани обаче не са им простили. „Най-голямото престъпление е да ти се случи нещо хубаво. Не остава ненаказано“, отчита Здравко. Завистта към тях не е заради 300-те бона, които са взели от телевизията. Дразнели с това, че са харесвани, че им се случват различни, вълнуващи неща. „Хората, които изкарват достатъчно, могат да си осигурят интересен живот. Има и такива, които изкарват много, а от 10 години не са излизали от селото си. Това е жалко. С Христина пък всеки сезон посрещаме на нула.

Обаче гледаме поне да ни е забавно“, казва Здравко.

Поредна доза емоции за бившия гларус бе участието му в „Черешката на тортата“. Приморчанинът устрои добра гощавка за останалите участници. „Улових миди, риба, рапани, раци и ги приготвих. Брат ми помогна, но чисто технологично. Много неща трябваше да се свършат. Той е кулинарят в семейството. Иначе компаният в „Черешката“ беше страхотна. С Иво Танев се сближихме, той живее в Резово. Чакам го сега на гости. Тони Димитрова и с Искрен Пецов си паснахме. Златка обаче не е моята кръвна група. Хубаво момиче, но в ежедневието си на такива жени не обръщам никакво внимание“, казва Здравко.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *