Животът на актрисата Емилия Радева – низ от сакатлъци и нещастия

Емилия Радева

  Без шум и светска суета отпразнува рождения си ден актрисата Емилия Радева. Доайенката на „Армията“ навърши 80 години на 23 май, но покрай „Аскеер“-ите юбилеят й премина незабелязано. От Париж специално пристигна дъщеря й Катерина. Внукът Любомир-Леандър, чийто баща е французин, не можа да присъства, защото не е приключил училище, но тийнейджърът обещал на баба си да й гостува през лятото.

Заедно с Коста Цонев в "Дом за нашите деца""

Радева не искала да я честват от суеверие след сполетялата я беда преди 10 години. Тогава, часове след фанфарите за 70-ия й рожден ден във Военния клуб, й прилошало от вълнението. Инфарктът й се разминал, но според лекарите имала сърдечна криза.

Низ от битови сакатлъци и нещастия преследва от десетилетия достолепната дама, която наричат Ледената кралица на българския театър. Дошлата на бял свят в Радомир актриса много пъти е виждала смъртта в очите – включително и при автомобилна злополука. Чупи ръка и крак по време на репетиции, веднъж косата й се запалва на сцената, друг път изгаря роговицата на очите си.

Със Стоянка Мутафова в "Квартет"

Трудно ражда единственото си дете – дъщеря си Катя, когато е вече 35-годишна. Преди това на няколко пъти е жертвала неродените си рожби, които абортира заради участие във филми, направили я всенародна любимка.

Радева е призната за най-добрата Султана от трилогията на Димитър Талев в киното.

Дъщеря й е на 2 годинки, когато жената, която я гледа, без да иска, я попарва с вряла вода, докато я къпе. Изгорени са до кост бедрата и ръцете на детето. Къде ли не ходили да го лекуват. Накрая им казали, че като порасне – в пубертета, ще се оправи. Така и става, но едва навършила 18 години, в гората я напада търсен от милицията изнасилвач. Спасява се благодарение на самообладанието си. В асансьора на блока им пък мъж опрял нож в гърдите й. Обрал я до шушка.

На Катерина не й провървяло и в театъра, защото все я гледали като протеже. Говори се, че виновници за пропъждането й от родината станали шефовете на театър „Движение“ Вельо Горанов и сестрата на Андрей Луканов – режисьорката Герда Луканова. Те не й давали роли и след бурно спречкване я уволнили заради „труден характер и дървени китки“. От трупата изхвърчала и племенницата на Радева – кръстената в нейна чест Емилия.

Съпругът на Емилия Радева – Любомир Димитров, също бил ограбен и бит само че в таксиметрова кола. Той бил един от стожерите на армейския театър. Радева и Димитров били хубава двойка. Но докато тя се славела като моралистка, той бил непоправим бохем. Всепризнат бил за най-красивия мъж в театъра, фенките лудеели, но него като че ли повече го влечала чашката. Случвало се след представление да качи жена си на тролея, а той уж, че й кавалерства, оставал отвън и се омъглявал по софийските кръчми. От порока дробовете му станали на решето, но пак пиел и пушел.

Вестта за смъртта му я заварва, когато е на турне в културния дом Витгенщайн. Покрусената жена пристига да го погребе. На всичкото отгоре дъщеря й заминава за Франция завинаги. От силния емоционален шок актрисата изпада в депресия и получава страхова невроза заради която не смее да излезе от вкъщи. Само сестра й Здравка, продавачка в несъществуващата сега хлебарница на „Славейков“, я навестява да й носи продукти и да си поговори с нея. Междувременно Радева чупи крак и съвсем се обездвижва. От депресията се измъква с помощта на психиатър и с много работа. Започва да търси ангажименти и нови роли. Въпреки ледената красота и сдържаното си поведение тя има много обожатели но остава вярна на студентската си любов Любомир Димитров. Маската й на суров човек е само външна, иначе е добра и милозлива. На премиера обикаля гримьорните и раздава на всички от персонала по едно малко подаръче – я герданче, я сувенир. Не се срамува да си докара някой лев и с телевизионна реклама, дори тя да е на лепило за зъбни протези.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Животът на актрисата Емилия Радева – низ от сакатлъци и нещастия"

  1. Тинка Сотирова   18.06.2012 at 19:16

    Емилия Радева както и много други български актьори са създавали образите на своите герои не само с талант,но и с голяма любов!Това личи и от ролите им!Емилия е актриса с голямо А!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *