Жива Кюлджиева: Идеше ми да удуша хората, които се подиграваха на Катя Филипова!

Жива Кюлджиева

  Една година от смъртта на певицата Катя Филипова ще бъде отбелязана в деня, когато идва и си отива на този свят – 13 май. Тези две събития от живота на всеки човек съвпаднаха при изпълнителката на „Незабрава“. Първото й излизане на сцената е на 13-а дата, а това още повече засилва мистерията на фаталните числа.

Както вече бе писано, колеги ще почетат с концерт паметта на изпълнителката, която приживе не каза нито една лоша дума за никого от гилдията. В понеделник в „София лайв клуб“ ще се прожектира премиерно и документален филм за изключителната певица, завръщала се от почти всички международни конкурси с първи награди за България. Интервютата за филма са заснети броени дни след внезапната смърт на Катя. Идеята е на „БГ Мюзик“, но след това продуцентът преосмисля намерението си и решава да пусне готовия продукт също на 13 май година по-късно.

Катя Филипова заедно със съпруга си Крум Калъчев

Композиторът Тончо Русев, един от участниците в „Незабрава за Катя Филипова“, признава, че след 50 години творчество смята за най-успешна своя песен именно „Незабрава“. Спомените допълват Стефка Берова – най-близка сред колегите; Петя Буюклиева – която има вълнуващи спомени от младостта си за турнета в СССР като подгряваща певица на голямата звезда Христо Кидиков – на когото Филипова е кума; Маргарита Хранова и Лидия Джонева от бившето трио „Обектив“, в което започва кариерата на Катя; Найден Андреев – редактор в БНТ по, време на снимките на култовия видеоклип на „Незабрава“. Поетесата Жива Кюлджиева, създала текстовете на последните песни в репертоара на Катя Филипова, които са авторски за певицата, говори за болезнения въпрос – напълняването на Катя в последните 20 години. То е свързано със здравословен проблем, потиска я и я отдръпва от сцената, където е била първа сила.

„Лично аз най-много се вълнувах, че поради здравословни причини Катя беше доста наедряла като физика. Тя няма никаква вина. Но хората са безкомпромисни. Публиката е колкото и щедра, толкова и на моменти е жестока. Ужасно страдах, когато Катя се явеше, за да изпълни поредната си великолепна песен и още с появяването, преди да е изпяла две ноти, в залата се чуваше един звуков, как да го нарека, сигнал на стъписване, ако мога така да го нарека. Те не я бяха виждали отдавна. Реагираха с едно „ауу“, което нея абсолютно я сриваше. А мен ми идваше да стана и всеки един да го удуша. Толкова жестоки хора не бях виждала, вълнува се Кюлджиева. Поетесата допуска, че зрителите са действали импулсивно, не нарочно и че слушайки поредната брилянтно поднесена песен, вече са съжалявали. Но тяхната реакция е била като отровна стрела в душата на чувствителната изпълнителка.

„Тя спря да пее…, имаше проблеми с щитовидната жлеза. Беше й, как се казва, изконсумирана – допълва музикантът Крум Калъчев, съпруг на Катя от 1983 г. – Налагаше се да пие разни лекарства, от които пък се пълнее. И това беше една от причините тя все пак да избягва много да се показва.

Беше фин човек и не се чувстваше комфортно. Тя е била винаги слаба, танцувална. Крум разказва, че приживе Катето сънувала много покойници.

„Близки казват, че са я сънували – засмяна, спокойна. Аз не сънувам. Моето е трагедия. Тя сънуваше всичко. Сънува майка си, баща си, моята майка, брат си. Разговори с тях. И ми ги разказваше…“, връща се назад в свидните спомени джазменът. 10 години след гражданския си брак подписват и църковен. Ритуалът се извършва в софийската църква „Св. Параскева“. Същата, в която преди една година бе поклонението на Катя Филипова.

Певицата умира от задушаване в дома си, в ръцете на своята снаха. Съпругата на покойния й брат и синът му живеят при нея, в апартамента, който с Крум успяват да си купят и подредят след години мъчения по квартири.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Жива Кюлджиева: Идеше ми да удуша хората, които се подиграваха на Катя Филипова!"

  1. SS   14.05.2013 at 22:34

    Голяма пеевица беше.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *