Жените на Владимир Висоцки – 2 част

Висоцки и Марина Влади, жената, с която остава женен до смъртта си.

  Разбира се, романите и жените на Во­лодя се нижат един след друг. Любовта му с Марина Влади обаче се превръща в една от най-романтич­ните връзки на столетието. Той я сваля с песните си.

 Юли 1967 г. е необикновен. Ак­тьорът се запознава с френската актриса от руски произход. Сре­щат се в пресцентъра на Мос­ковския кинофестивал. „Той   беше   толкова   нахален. Веднага ми каза: Ще станеш моя жена. Тогава така се смях…“ Започва бясно звънене в Париж, стихове,  тайни срещи. Марина описва в книгата си „Прекъснат полет“ този пе­риод. „И двамата нямахме и 30. Аз разведена, ти в развод. Пред нас – целият живот.“

 „Здравей, това съм аз!“

 За любовната история на Владимир Висоцки и Марина Влади всичко се знае. И нищо. Красива приказка… с много тъжен край… В края на 50-те години в съветското киноразпространение се прожектира филмът „Магьосницата“ по повест­та на Александър Куприн „Олеся“. Главната роля изпълнява френската актриса Марина Влади. Висоцки гледа филма много пъти и все по-силно се влюбва в актрисата. Обичайно яв­ление, но Владимир е сигурен, че рано или късно ще бъде заедно с нея. И чудо­то става. В края на 60-те те се запоз­нават, а след 2 години се женят. Това е най-романтичната любовна история по онова време. Макар че съвместни­ят им живот е непрекъснати разде­ли, снимки, гастроли, те са истински щастливи заедно.

 На Марина са посветени и голяма част от любовните му стихотворе­ния. 12 години са заедно и са все така влюбени. 

Така цял свят разбра, че той набира „вечные 07″ и го удря на молба телефонистката да го свърже с Париж. За да й каже: „Здравствуй, зто я!“ Двамата летят един към друг толкова чес­то, колкото другите хора се качват на трамвай. Всеки ден й пише писмо. Това е едната страна на медала.

  Но има и друга. Звездата на светов­ното кино му готви и чисти в квар­тирата в Москва. Лекува го и с голи ръце бърше кръвта по време на прис­тъпите му през последните години. Посред нощ пресича Москва, за да го прибере ужасно пиян и в безпомощно състояние. Дава луди пари, за да му се имплантира специална ампула срещу алкохолизъм. И понеже не може да пие, някой го съветва да прибегне до нарко­тик, за да е в постоянна еуфория. Го­лямата трагедия е, че в един момент той така полудява, че с нож разрязва живо месо и изтръгва ампулата.

 Благодарение на френската си съпруга Висоцки има нечуваната привилегия за един съветски гражданин да пъту­ва зад граница. От практическа глед­на точка съвместният им живот не носи на Марина никакви облаги. На­против – с руски съпруг и непосто­янно местожителство кариерата й залязва. Половината от времето живее в Съветския съюз, което няма как да се съвмести с артистичната й дейност. Но тя мисли като жена, а не както актриса.

 Няколко години след смъртта на Ви­соцки Марина Влади се омъжва за из­вестния лекар-онколог Леон Шварценберг. И намира равновесието. Мари­на преживява много нещастия освен смъртта на Володя. Тежко катастрофира най-големият й син (тя има три­ма синове от двата си предишни бра­ка – бел. ред.), загиват двете й внучки. И все още не може да слуша спокойно записите на великия бард: „Минаха толкова години, но не мога още да го­воря спокойно за Володя, да гледам неговите снимки … и да слушам гласа му, ко­гато него вече го няма. За мен това е непоносимо.“

 

Настя – непризнатата незаконна дъщеря

 От всички любовни истории на Висоцки тази с Татяна Иваненко е най-болезнена. Татяна не дава интервюта, нито прави сензационни изявления. Отношенията между актрисата от „Таганка“ и колегата й започват много преди той да се ожени за Марина Влади и продължават по време на брака с фран­цузойката.

 Красавицата е голямата тайна на Висоцки. Ражда се дъщеря им Настя, за която Во­лодя се грижи, но така и не й дава името си. След смъртта му всички се отдръпват от двете. Дори майката на барда, не я търси. Всички твърдят, че тя му е „одрала кожата“. И какво от това?

 Синът Никита Висоцки също знае за сестра си. „Да, имало е такава история. Няма да коментирам връзките на баща си. Той не е афиширал подобно нещо. Слава богу, отсрещната страна не прави от това сензация, не събира свидетели и не на­стоява за ексхумация. За щастие времето на „децата на лейтенант Шмид“ отмина. Имаше период, когато бяха доста.“

Днес Татяна живее твърде затворено в Москва. Висоцки скрива дъщеря си, за­щото е наясно, че това ще срине имиджа му в обществото. Двамата с Марина са световноизвестна двойка, а в същото време той се люби с друга. Таня обаче му е предана и го гледа като полубог. Никога не иска нищо от него. След него не се жени. Отглежда сама дъщеря си. Дава й добро образование. 

Преди време в руската преса излиза нещо доста злобничко. Марина и Татяна са се познавали. Един ден Таня ядно й подхвърля: „Той е мой. Още утре ще го накарам да дойде при мен!“ на което Марина само снизходително се усмихнала.

 Бащиното име на Настя е Владимировна, а фамилията й е майчината – Иваненко. Ро­дена е на 26 септември 1972 г. Завърши­ла е журналистика в Московския универ­ситет, знае перфектно френски, няколко години работи в тв канал „Култура“.

 Никога не говори за баща си. Казват, че е обидена на баба си и не е търсила никого от семейството. Женена е за журналист и има дъщеря.

 ПРОДЪЛЖЕНИЕ – КЪМ ВТОРА (3) ЧАСТ

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Жените на Владимир Висоцки – 2 част"

 1. website hosting companies   11.08.2020 at 21:04

  Hey! This is kind of off topic but I need some help from
  an established blog. Is it hard to set up your own blog?

  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do
  you have any ideas or suggestions? Cheers

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *