Желю Желев: Да, жена ми Марушка си отива!

Желю Желев
Желю Желев

  Марушка си отива… Много е зле, но какво да се прави, лекарите не спират да се борят за живота й. Не губя надеждата да се случи чудо.“

Това призна с болка първият демократично избран президент Желю Желев. С разтреперан глас и сълзи на очи бившият държавен глава потвърди, че съпругата му е в много тежко състояние в реанимацията на Правителствена болница в столицата.

Както столичен ежедневник разкри в началото на седмицата, Мария Желева е приета още преди месец в болницата, но през последната седмица състоянието й се влошило. Марушка е с тежка цироза, вследствие на която е развила рак, който вече се е разпространил в почти всички органи на бившата първа дама. Въпреки малките шансове за оцеляване лекарите продължават да дават всичко от себе си, за да я стабилизират и върнат към живота, но не са оптимисти.

Марушка Желева не можа да преживее самоубийството на дъщеря си
Марушка Желева не можа да преживее самоубийството на дъщеря си

„Положението й е критично, не знаем колко й остава, но не е много“, категорични бяха докторите, които се грижат за нея. Те разказаха, че Желев бил изключително грижовен съпруг и всеки ден идвал в болницата, за да нагледа жена си и да й каже някоя блага дума. Понякога дори само за да я погледа как спи. Сядал до нея и милвал косите й – гледка, която разплакала свикналите да виждат какви ли не трагедии медици.

„И с нас се държи много добре, изключително земен човек. Само големият джип, с който идва на свиждане, напомня за това, че някога е бил президент на страната ни“, коментират скромността на Желев докторите.

Те допълват, че диагнозата цироза на съпругата му най-вероятно е вследствие на дългогодишна прекомерна употреба на алкохол. Мария Желева бе заклет враг на чашката и на няколко пъти изложи съпруга си на официална вечеря в Елисейския дворец (Франция), в Япония и в Белия дом (САЩ), като не му даваше да отпива от питието си, демонстративно слагайки ръка върху чашата му.

Ненавистта й към алкохола обаче се изпарява, когато едната им дъщеря се самоубива. Йорданка се обесва в президентската резиденция в „Бояна“ на стълба през 1993 г., в момент в който баща й е най-известният човек в страната. Преди това момичето прави още два опита за самоубийство, за щастие неуспешни. При първия от тях, си реже вените, а втория път изпива силни сънотворни лекарства, но успяват в кайна сметка да я спасят. След трагедията и Желю, и Марушка търсят утеха освен един в друг и в алкохола. Оказва се, че това е съсипало организма на бившата първа дама.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *