Етиен Леви бил хамалин

Етиен Леви
Етиен Леви

  Пешо Арматурата ми подвиква: „Ей, германски педал!“. Така и не се научих да не се впрягам от подобни закачки. Винаги се обръщах кръгом и заформях яко меле. Добре, че съм служил в Строителни войски, където ме научиха как да се справям с Арматурата и Жоро Дъската. Простаци винаги е имало по нашите географски ширини. Много бой съм изял, но и доста кратуни съм пратил в болницата“, започва своята атрактивна изповед вечно усмихнатият и позитивно настроен Етиен Леви.

Доцентът и преподавател по джаз пеене е свикнал да живее като на кино. Той ту е на върха и обира овациите, ту се валя в прахта, докато мъкне тежки щайги с вмирисан зеленчук. Какво ли не му е минало през главата на опитния музикант от еврейски произход. Нищо чудно, че Иван и Андрей го привличат в „Музикална академия“, където хем може да покаже гласовите си възможности, хем ще извади прелюбопитни истории от богатия си архив.

Самият Етиен винаги е твърдял, че съдбата си играе с него като котка с мишка.

Той няма друг път на развитие освен музиката, след като баща му Херцел Леви е сред създателите на българската естрада с квартета „Леели“ от 1946 г., а през 1950 г. и с квартета за мексиканска музика „Алегро“. Младият Етиен доказва, че е наследил таланта на татко си, и завършва с отличие класа на легендарната Ирина Чмихова в Националната музикална академия. След това успехът го цапардосва изневиделица. Един ден импресариото Стефан Широков го вика при себе си и му заявява, че ще го насади между двете млади певици Диана Дафова и Румяна Георгиева, за да възродят групата „Трик“. Триото се радва на страхотна популярност в началото, а на Етиен му се налага сам да плати солената цена на успеха.

Етиен с партньорките си Диана и Руми в група „Трик"
Етиен с партньорките си Диана и Руми в група „Трик“

„Диана и Руми бяха кестеняви и по този повод на Широков му дойде наум да ме изруси.

Страхотна картинка бях в началото, след като ме обработиха с перхидрол. Не знам как не ми опада косата. Точно тогава заваляха и обидите на сек*уална основа от рода на „немски педал“. Трудно им беше на хората да ме приемат в този ми вид, но за групата бях готов на всичко“, спомня си Етиен. Заради вътрешни боричкания обаче „Трик“ се разпада, а за Етиен настъпва един дълъг период на лутане.

След идването на демокрацията той решава да си потърси късмета в Израел. Рискованото приключение се оказва фатално за семейния му живот. Съпругата му, от която има дъщеря, не издържа на чужбинския живот и се връща обратно в България. Етиен е изправен пред още куп житейски предизвикателства.

„Чудя се днес как съм си въобразявал, че ще пробия на момента, при положение че не знаех езика. Всички ме мислеха за луд а парите бързо свършиха. Наложи се да работя като хамалин и мияч на улиците. Няма срамна работа и не крия този период от живота си. Важното е, че сам успях да се издърпам от калта“, категоричен е един от основните фаворити за първото място в „Музикална академия“. На израелска земя той вади късмет и въпреки жестоката конкуренция е избран за участие в мюзикъла на Ендрю Лойд Уебър „Йосиф с невероятната риза на райета“. Изглежда, че къдравият музикант е напът най-сетне да си уреди живота, но точно тогава съдбата или лични емоции го връщат обратно в България.

На младини Леви миел улиците в Израел
На младини Леви миел улиците в Израел

„Израелците не искаха да ме пуснат. Казваха ми: „Ето, тръгна по царския път, а сега си решил да бягаш. Никой не е видял добро от неспокойна душа.

Остани, направи пари и тогава се огледай за ново предизвикателство“. Но на мен така ми се подредиха нещата, че трябваше да изоставя всичко и пак да започна от нулата в България“, признава си Етиен.

Според едната му версия той се завръща, за да гледа болния си баща, а според другата си идва с цел да спаси брака си. Счупеното не може да бъде поправено и Леви се развежда, за да попадне в обятията на дама, чието име дори не иска да споменава днес. От нея той има двама синове.

„Децата са ми роднини, а не техните майки. Важното е, че съм участвал в създаването на две прекрасни момчета и една великолепна дъщеря. Заради това мога да си простя някои грешки в личния живот. От малък съм си влюбчив. Трепне ли ми сърцето, сякаш си слагам чувал на главата и не виждам очевидни признаци, че от тази връзка нищо няма да излезе. Сега съм щастлив с моята приятелка Емилия, но не смятам, че е редно пак да се женя. Ще оставя това удоволствие за по-младите“, с усмивка коментира Етиен.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *