Естрадната легенда Росица Борджиева, преживява в Италия житейски удар, който не пожелава дори и на враговете си!

Росица Борджиева

  Помните ли я?

Росица Борджиева е с най-водевилна съдба сред онези певици, които доскоро имаха всенародна популярност. Появиха се обаче и поколения, които не са я чували. Последното не е драма за нея, защото от 20 години тя не е в България, а тук няма кой да върти песните й, освен „Зимна ваканция“ на Тончо Русев и Петя Дубарова.

А и суетата е бял кахър за Борджиева на фона на всичко, което тя преживява през отрязъка от време в чуждата страна. В Италия й се случват много хубави неща, но и житейски удар, който човек не бива да пожелава даже на враговете си.

Росица Борджиева (в средата) със съпруга си Марио Пейчев и с Евгения Калканджиева, снимани в столично заведение през 90-те години

След повече от 20 години Росица Борджиева се завръща с голям концерт в София. Една от най-темпераментните изпълнителки в родната естрада вече има дата за самостоятелен рецитал в зала „България“ на 29 април. Събитието минава като ток през сърцето на певицата, защото този концерт е в сънищата й от години. В спектакъла „Роси и приятели“ тя ще покани много гости, а пръв сред певците ще е Орлин Горанов – любим колега от периода й в ансамбъла на Строителни войски от края на 70-те и началото на 80-те години.

„Никога ме съм смятала да се откъсвам от България, от публиката си, обстоятелствата го наложиха. Всичко се завъртя с такова бясно темпо, че обстоятелствата започваха да ме променят, а аз да ги догонвам. Но аз съм зодия Овен, а и съм изпяла рефрена „И когато боли, не прекланям глава“. Сега, след всичко преживяно, имам силите аз да променям обстоятелствата. Но имам и опора — моя син“, споделя Борджиева.

Нейният 23-годишен син Юлиян, израсъл и изучил се в Италия, идва специално в България, за да направи най-скъпия за нея сантиментален подарък – организацията на големия й концерт, който ще е ново начало. Младежът сам се впуска в работата по наемане на зала, музиканти, озвучаване, видеозаснемане. Майка му все още е в Италия, където има преподавателска школа за млади певци. „Тя не е такъв егоист, че да зареже всичко и да мисли само за себе си. Но като наближи концертът, ще пристигне за репетиции“, разкри пред журналисти младият наследник на певицата.

Той е щастливото продължение на трагичната й връзка с нейната най-голяма любов – балетистът Марио Пейчев, с няколко години по-млад от нея.

След един неуспешен брак и купища ухажори – неизбежност заради изключителната й женственост – Росица Борджиева се запознава с Марио във Велико Търново по време на „Мелодия на годината“.

„Там пях „Зимна ваканция“, Марио и колегите му танцуваха и огънят между нас изведнъж припламна. После започнахме да се срещаме в София и така се зароди голямата ми любов. Марио е любовта на живота ми“, споделя певицата.

Росица Борджиева днес

В началото започват работа из различни локали, където традиционно се осъществяват цели спектакли – Марио танцува с балет, а тя пее. Пред перспективата да пеят по митинги или да им поръчват сръбска музика, те решават да заминат за няколко месеца в Италия. Участват в градски увеселителни прояви и в изискани пиано барове. Гастролите на Ботуша сe оказват прекомерно вдигната летва в сравнение с таланта на Росица Борджиева. С това единствено спомагат за неговото развитие, тъй като тя обогатява своя репертоар със световни образци. Росица не спира усилената работа над гласа си. В репертоара й звучата едни от най-виртуозните италиански балади. Взима участие в различни фестивали. Там винаги тя се представлява атракцията. Името й е ново за италианците, а опита й си личи от километри.

Всичко върви по мед и масло, докато лекарите не откриват тежко заболяване на Марио. След тежки месеци борба за живота му балетистът издъхва само на 38. Това е и емоционален, и житейски удар за Росица. В разгара на мъката си тя е разколебана как да продължи напред. Тогава синът й е ученик, за чието бъдеще също трябва да се мисли.

Спасение за душата на певицата става преподавателската работа, в която открива своето второ аз. Личния си опит Росица подкрепя със стотици страници изчетена литература. Всичко написано в учебниците тя го знае, но се потапя в тях, за да се разсейва от голямото страдание. Успехите на нейните възпитаници започват да връщат полека-лека усмивката й.

Минават още години обаче, преди Борджиева да се реши отново да се покаже пред публиката, която в миналото изкупува плочите й. Препятствие са били не само километрите, а и липсата на онзи човек, който да й даде кураж с думите: „Време е да се завърнеш там, където ти е мястото!“. Този човек се оказва собственият син на Росица Борджиева, което, признава тя, най-малко е очаквала.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *