Естрадната легенда Маргарита Горанова става прабаба!

В сценария Горанова изпълнява стара градска песен в джазов съпровод

  Eстрадната певица Маргарита Горанова е изпълнителката от култовия филм „Селянинът с колелото“, разкриват ценители на естрадата. Тя весели гостите на заведение, съпровождана от малък, но виртуозен оркестър. Гостите, предимно млади хора, танцуват модни танци на фона на актуални за времето си забавни песни.

Когато певицата запява добре познатата „Ако зажалиш някой ден“, но в забързано темпо и силно джазов съпровод, танците стават още по-енергични, а главният герой Йордан (изигран от Гец), се нахвърля върху оркестъра и настава суматоха в ръкопашна схватка.

Възпитан в патриархални ценности, леко пийнал, моралистът Йордан крещи, преди да го изхвърлят: „Тази песен е моя! Аз знам как се свири! Дайте ми китарата!“.

Марги Горанова в началото на 70-те, току що омъжена за избраника си Ангел

Потърсена да разкаже още за това свое участие в голямото кино, 40 години по-късно Маргарита Горанова разкрива, че случайността й помага да не се размине с него.

Няколко дена поред композиторът Борис Карадимчев се записвал на телефонния секретар в дома й. По това време новоизгрялата звезда на естрадата имала няколко концерта в района на Първомай. С нея бил и съпругът й Ангел, неин импресарио. Когато се прибрали и се свързали с Карадимчев, откривателя на Маргарита за голямата сцена, той разкрил, че е от спешно по-спешно. Набързо била приготвена старата градска песен, нарочно в бързо темпо. И – на снимки!

„Беше някакво ханче край София. Може да е било Горублянското, но не си спомням точно. Нас, певците, ни качваха в колите и ни откарваха до поредния град за поредния концерт. Често пъти от умора не знаехме къде се намираме.

В кадър от „Селянинът с колелото“ с Георги Георгиев – Гец

Така минаха 30 години от моя живот“, споделя Маргарита. Тя се оттегля от сцената точно на 50, които не успява да отпразнува, нито да издаде запланувания юбилеен албум. Певицата прекарва онкологично заболяване, което я откъсва от сцената, но важното е, че от него излиза победител.

„Борето Карадимчев ме откри още докато бях студентка в Естрадния отдел на Консерваторията. Благодарение на това имах авторска песен – “Раздяла“, написана специално за мен още преди дипломирането. Тя дори беше станала мелодия на месец февруари за 1973 г.“, разказва Маргарита. Откъс от нея, както и песен от филма „Особен урок“ също звучат в българската лента, превърнала се в златна класика.

Автограф с днешна дата

По едно време камерата обхожда крехката фигура на певицата, която в онези години се запазва и след раждането на дъщеря й. „Роклята с това деколте, което камерата фиксира във филма, е от държавния ми изпит, затова спомените, свързани с нея, са ми скъпи“, изповядва изпълнителката, чийто най-голям хит е „Песен за двама ни“, отличена на „Златният Орфей“ през 1980 г.

Маргарита пее от детската градина. Има брат близнак, който обаче не се занимава с музика. До 10-и клас Горанова пее в хор „Бодра смяна“, а след това – в академията.

Първите й концертни изяви са в увеселителните програми на „Културен отдих“ и „Балкантурист“. Затова филмовата сцена с публиката в ресторанта не й е непозната.

В реалния живот тя и съпругът й Ангел си купуват собствена апаратура и певицата изнася хиляди концерти, понякога – по 5 на ден. Често пъти дъщеричката Таня й задавала неудобния въпрос: „Мамо, кога и ние ще празнуваме с всички нормални хора?“. Била все на път, но най-усилено отсъствала по празниците.

Работила с различни оркестри, Марги е една от първите певици, които тръгват на турнета със съпровод, записан предварително. Това прави възможни концертните й изяви на всякакви места, особено по предприятия и заводи. „Всичко при пеенето ми беше 100 процента на живо и много искрено, с много топлота. Нямам случай, където съм пяла, да не бъда поканена отново. Доста след мен започна порочната практика, в която певците спряха изобщо да пеят, за което аз нямам вина споделя Маргарита. Тя е изоставила сцената само като средство за препитание. Но срещите с публиката продължават да я вълнуват. През последните 20 години участва предимно в юбилейни чествания и телевизионни предавания.

Същите тези 2 десетилетия са изпълнени преди всичко с грижите по нейния внук Ангел. Момчето завършва с успех Музикалното училище, специалност китара, и е гордост за именитата си баба. Марги се омъжва млада, дъщеря й Таня – също. Сега и внукът Ангел, ако се зажени, нищо чудно певицата да стане прабаба, макар да е само на 65.

„Живот и здраве да е! Казвам го като човек, който живее втори живот и знае цената му. Нищо не може да ме извади от равновесие от тези, делничните ядове. А сега, когато моите ученички от школата в читалище „Пейо Яворов“ ме радват с успехите – сега ме хващате да отивам на техен галаконцерт в културен дом „Красно село“, където имаме няколко награди, ами аз направо летя с тях от радост“, сподели задъхано Маргарита.

Певицата разкрива още малко от личната си формула за щастие: „Живея само тук и сега. Мисля само за бъдещето. В миналото се връщам само по хубави поводи – като този с филма по сценарий на Георги Мишев, режисура на Людмил Кирков и музика на Борис Карадимчев, на когото използвам случая специално да благодаря!“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *