Екс управителят на НДК Христо Друмев бил агент на ДС под псевдоним Борил

Христо Друмев

  Христо Друмев, бившият шеф на НДК, бе оповестен от Комисията по досиетата за агент на ДС. Това не е новина, а официализиране на слуха за чевръстия агент Борил. Впечатляваща обаче е продължителността на принадлежността на управлявалия до 2009 г. НДК агентурчик. Друмев е вербуван през 1959 г. и е служил на разведките чак до 1990 г. цели 31 години! „Това вероятно е най-дългогодишният агент на службите“, коментират в културното съсловие.

Запознати със задкулисните игри на ченгетата твърдят, че Христо Друмев, смятан години наред за бетониран като шеф на НДК (Дянков го разкара през 2009 г.) се изкачил с подъл номер на апетитния административен пост в

Андрей Луканов

началото на 90-те. Той направил донос пред Андрей Луканов по адрес на предхождалия го директор на културния дворец и на другата сутрин се събудил на поста му. Това не му пречи да заявява, че е спечелил инсцениран конкурс, гарантират осведомени.

Анна Сендова е другото най-популярно лице в партидата осветлени ченгета. Комисията проверява и изнася принадлежността на служители на висок пост към Българската търговско-промишлена палата. Съпругата на академик Благовест Сендов била на отчет във Второ управление на Държавна сигурност с псевдоним – агент

Анна Сендова

Калина. Била е вербувана през 1978 г. като агент Калина, когато е била само на 27.  Сътрудничеството с ДС до 1989 г. е осъщеуствявано във Второ и Четвърто управление на комитета.

Благоверната на академика е завършила английска филология в СУ, има и следдипломна квалификация – бизнес администрация. Съвсем случайно, докато била още студентка като преводач я открива Людмила Живкова. Ванга пък я зарекла никога от нищо да не се страхува в този живот.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *