Диригентът на Софийския духов оркестър Юли Дамянов: Оркестрантите ми са на ръба на оцеляването!

Юли Дамянов

  Тъжен концерт имаше Софийският духов оркестър в рамките на прегледа „Нова българска музика“. Техният колега Петър Нанков получи инсулт и не успя да се пребори за живота. „Ще се справим, защото сме професионалисти, но вече няма да бъдем същите“, прогнозира веднага след като научи тъжната новина диригентът Юли Дамянов. И позна. Изявата им, която се състоя в Студио 1 на БНР, мина успешно.

„Колегата Петър Нанков имаше 3 деца. Със заплатата си като музикант не можеше да ги изхранва. Виждаха го да свири в Южния парк и на различни места на открито, за да си допълва доходите. В това няма нищо срамно. Но неговата смърт нека е сигнал за цялото общество докъде в йерархията трябва да бъдат оркестрантите, и докога ще бъдат на опашката?“, споделя Юли Дамянов. Той дава тъжен пример, че може да става и по-лошо с колегите им от Разград. Местните духови музиканти били на щат от 310 лв., но на управниците им се сторили твърде високи, та ги намалили наполовина. Дамянов не навлиза в конкретика колко получават петнайсетината му подчинени, но думите му внушават, че са на ръба на оцеляването.

Софийския духов оркестър 62 години поддържа духа на градската веселба

„Всяко нещо си има граници! Вярно, че ако стачкуват музикантите, нито влаковете ще спрат, нито ще спре икономиката, обаче всички се нуждаем от култура. Не случайно Радой Ралин беше казал, че се страхува не от министъра на културата, а от културата на министъра. В случая не визирам никого, но трябва да има някакво значение на какво място са хората на културата във финансовата таблицата. Не може да има 0,6 % за културата в брутния бюджет. Това е смърт за нас! Всеки музикант е със своите нужди, със своите заеми. Не може да се живее само с моралната награда, че радваме хората!“ Дамянов поясни, че са в прекрасни отношения със своите работодатели – Столична община и Дом на културата „Искър“ в жк „Дружба“, но трябвало да се променят нормативните актове, уреждащи статута на музикантите.

Софийският духов оркестър радва минувачите вече 62 години. Това лято (през юни и юли) всяка събота и неделя столичани могат да ги чуят на откритата естрада в Борисовата градина. Те ще повдигат духа и на 24 май пред Националната библиотека „Кирил и Методий“ от 10 часа преди официалната церемония в чест на светите братя и книжовния празник.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *