Джоко Росич рухна

Джоко Росич
Джоко Росич

  4 месеца след като загуби съпругата си Лиляна, която угасна от рак на панкреаса, кинолегендата с характерен дрезгав глас Джоко Росич е съсипан от мъка.

Вечният каубой на българското кино се е затворил в дома си в столичния квартал „Гео Милев“ и не допуска никого вкъщи. Душата му плаче…

„Много ми е тежко ми е, тъжен съм и знам…, няма да се оправя. Мислех, че като минат няколко месеца след като си отиде Лиляна, някък ще ми олекне, но съм се лъгал. Досега не бях си давал сметка колко много обичам жена си и сега не мога да приема, че вече я няма. Непрестанно си разговарям с нея. Страшно трудно ми е да приема, че вече я няма. И до днес щом се прибера вкъщи, първо я викам по име, но уви тя не ми отговаря. Сега съм напълно сам, не мислех, че в такъв голям град човек би се чувствал толкова самотен, изля мъката си в телевизионно предаване киноактьорът.

Лиляна бе последната любов на актьора и негова опора в живота
Лиляна бе последната любов на актьора и негова опора в живота

По-топлите месеци Джоко прекарвал във вилата си в Етрополския Балкан в село Бойковец. Макар и рядко, Росич получавал оферти за дребни роли и това налагало престоя му в столицата. Когато нямал ангажименти за озвучаване на роли в телевизията, Джоко кретал с пенсията си от 280 лева.

В продължение на 40 години Лиляна била най-голямата му опора. И двамата имали по един неуспешен брак зад гърба си и по едно дете. Преди три години друга трагедия сполетя легендарния актьор. Доведеният му син Стоян от първия брак на съпругата му Лиляна загина при нелеп инцидент, след като се задавил с баничка закусвайки в подлез до Орлов мост.

Освен три поставени стента на сърцето, които го пазят от инфаркт, Джоко имал дегенерация на ретината и на двете очи. Заболяването му се отключило заради продължителния престой под прожекторите, но напоследък прогресирало. Именно съпругата му Лиляна му четяла любимите му книги и му помагала да научи текстовете за ролите си.

Джоко Росич От първия си брак актьорът имал дъщеря Ирина, която отдавна се е установила да живее в Калгари, Канада работела като медицинска сестра.

След смъртта на любимата си Джоко се променил тотално. Любителят на шумни компании се затворил вкъщи и не допускал никого в дома си. „Човек трябва да си има някъде едно кътче, където никой не влиза“, философства актьорът. Тъй като не можел да готви заради увреденото си зрение, всеки ден Джоко се отбивал на пазара в „Гео Милев“, близо до който живеел, за да хапне супа. Вечерята му често била само хляб и кисело мляко.

През 70-те години Росич се снимал в пустинята Каракум в Средна Азия филма „Рали“. От местните горещини и сушата той загубил половината си коса, но пък изкарал 2500 лева хонорар. С парите си купил вилата в Бойковец. През последните няколко петилетки там е втората основна резиденция на чешита Джоко.

Артистичната натура на 81-годишния Джоко е родила куп причудливи хрумвания в двора на къщата му. Метална лилава ограда посреща гостите на киноветерана. На дърво пред лятната си кухня достолепният Джоко е провесил българското знаме в комплект с гранатомет, противогаз и каска, част от реквизита на някой от многобройните му филми. Неговите съселяни отдавна не обръщат внимание на шантавите му идеи, като тази да се къпе със слънчева вода от метален варел, с импровизиран чучур.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *