Големият актьор Мирослав Миндов навърши 88 години!

Мирослав Миндов

  Актьорът Мирослав Миндов, изиграл ролята на Бойчо Огнянов от първата екранизация на „Под игото“ преди 60 години, чукна 88 години. Празникът на 7 юли минал скромно. Със съпругата му Виолета, с която са заедно повече от 30 години, изпили по чаша вино за здраве и си спомнили славните години на рожденика в киното.

Филмирането на „Под игото“ навремето било истинска сензация. За нея режисьорът Дако Даковски, току-що завърнал се от Москва, събрал най-големите актьори от 50-те години. По онова време Миндов е на 27 години и дотогава се е снимал единствено в епизодична роля във филма „Данка“. Днес от целия екип са останали живи единствено Силви Вартан, която се изявява в лентата като хлапе, и художничката Милена Йоич. Нейната майка Лили Попиванова се напъхва в кожата на ключовия образ, на Рада. За ролята си във филма Мирослав Миндов получава хонорар колкото да си купи един костюм. Изявата му обаче не остава незабелязана. Тогавашният ръководител на държавата Вълко Червенков го прави първия заслужил артист, получава и Димитровска награда. Актьорът се оказва след това любимец и на наследника на Червенков – Тодор Живков, който го назначава за шеф на Народния театър и председател на Съюза на артистите.

След това учи в Кралския Шекспиров театър и в Националния „Олд Вик“. С него в курса е и известният чилийски певец Виктор Хара, с когото става особено близък.

Като Бойчо Огнянов във филма "Под игото"

След премиерата на „Под игото“ Миндов осъмва като звезда. Въпреки това не случва с първата си жена, която среща още като ученичка. Тя е актрисата Ангелина Сарова (изиграла Елка във филма „Гераците“), която му ражда син.

Втората си съпруга Виолета, която е фармацевт, среща, когато е на 50 години. Любовта им пламва от пръв поглед. И за двамата това е втори брак, а Миндов приема доведената си дъщеря като своя. Лекарска грешка обаче й отнема живота едва на 30 години.

За този епизод от живота на семейството разказва в една от книгите си Лиана Антонова. Докато певицата и актриса, станала по-късно писателка окултистка, живее в Стокхолм, получава писмо, написано от безутешната Виолета.

Дъщеря й, която е обещаваща театрална критичка, умира през декември 1989 година вследствие на спонтанен аборт с усложнения. Погребана е в деня, определен за сватбата й.

Антонова твърди, че успява да направи връзка с мъртвото момиче с помощта на медиум, и отчасти носи успокоение на родителите.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *