Гледали на Лили Иванова като на “Златната кокошка”

Лили Иванова

  Лили, в представите на общественото мнение от последните няколко десетилетия, е „фрашкана с пари“.

За нея не е изненада, че бая народ точно така си мисли, що се отнася до авоарите, които притежава.

И така е от време оно. Още от соца Лили има имиджа не само на талантлива, но и на успяла в материално отношение певица.

Любопитна е случката, разказана от самата нея, когато се развеждала с Янчо Таков.

На главата й се струпали куп проблеми – започнали някакви нескончаеми дела да получи развод. И все не ставало. Да й помогне се ангажирал Лалю Ганчев, голям шеф е тогавашното БЗНС (баща на Васа Ганчева). Казал и го директно: „Абе, за вас се говори, че имате много пари, ама вие май нямате?“ Бил разговарял дори с директора на Народната банка, който му казал каквото трябва, а именно, че приказките за многото пари на Лили са меко казано – преувеличени.

Доста от мъжете около нея също я смятали за паралийка и от тук произтичали голяма част от проблемите й.

И сега в общественото пространство гъмжи от слухове за огромни милионни състояния на Лили в чуждестранни банки.

Не че толкова ни е зор да нищим финансовото й състояние. Но щом е звезда от такава величина, естествено, че ще е персонаж на жълтата преса, а тя се „храни“ преди всичко от клюките за гаджета, с*кс, пари и тем подобни.

Както се казва – да си голяма звезда, това си има и обратна страна на медала.

Как стоят в действителност нещата с Лилините милиони?

Истината е, че е имало периоди, когато певицата е разполагала с достатъчно пари, но е имало и моменти, когато е била „на зор“ и се чудела как да се оправя.

По времето на соца няма такива работи като индивидуални договаряния. Има си ценоразпис и по него се плаща.

По тоя ценоразпис на Лили й плащали първоначално от Концертна дирекция по 8 лева на участие в концерт. Толкова! Дали си по-добра певица или не, това няма значение – хонорарът е такъв и край.

Ако нямаш участия, и това няма да получиш.

Иначе казано – хич не й е било лесно, преди да пробие. Имало е моменти, когато си е броила стотинките наистина.

След това, разбира се, нещата се променят.

По ония времена има три периода, в които Лили се е „видяла в пари“:

– Когато с групата на Здравко Радоев са ангажирани за 6 месеца в ресторанта на хотел „Амбасадор“ в Букурещ. В Румъния издава и първата си плоча. Тогава за първи път Лили и Здравко се опаричват.

– Другият период е, когато я удостояват със званията „заслужил“ и „народен“ артист. По ценоразписа хонорарът й като заслужил артист е 60 лева на концерт, а като народен -120 лева. Много или малко са тези пари? От сегашните критерии не са нещо значително. Но за времето си са голяма пара, като се има предвид, че месечната заплата на млад специалист-висшист е 110 лева.

Нещата секват обаче, когато се развежда с Янчо Таков. Според собствените й твърдения – след развода нямала и пукнат грош. Освен това – участията й в концерти тутакси били редуцирани значително. Певицата се изправя пред дилемата – какво да прави по-нататък?

– Решението й е – заминава за ГДР-то. Там, както се казва, парашутът й се отваря – участва в различни програми, имала по 25-30 участия месечно. И й плащали добре! Според самата Лили – „Пари имах колкото искаш. Никога през живота си не съм имала толкова много пари.“

След 10 ноември обаче всичко се преобръща на 180 градуса. Спестените пари се стопяват бързо и, ако използваме любимата й терминология – отново остава без пукнат грош. Няма работа, никой не я търси за участия. Разчита на спонсорство докато се оправят нещата.

Замогва се отново след концертите в НДК и особено след грандиозния концерт в зала „Армеец“, но това е тема за специален разговор.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *