Галя Щърбева – тайна поетеса

Галя Щърбева
Галя Щърбева

  Журналистиката не е единственото призвание на Галя Щърбева. Като тийнейджърка красивата новинарка пишела стихове и мечтаела някой ден да работи като поетеса. Съдбата обаче била предопределила друго за тогавашното скромно девойче, което заради своята срамежливост едва намирало смелост да пристъпи в двора на столичната английска гимназия.

Днес 35-годишната Галина, както е истинското й име, не се срамува да признае, че като ученичка е била свита и притеснителна. Избягвала да контактува с връстниците си и минавала за аутсайдер. Трябвало да минат години, преди да успее да пребори страховете си. В крайна сметка тя се научила да оцелява в заобикалящия я свят, който толкова я плашел, но и запазила богатата си чувствителност, която като ученичка изливала в лирика.

„От пубертета насам не се е случвало да пиша стихове. Доста добре се получаваха, но с времето спрях. Всички останали неща ме погълнаха, а пък за да пишеш стихотворения, трябва да имаш време да наблюдаваш и да анализираш м себе си, и света. И да ти е по-уреден животът, а при мен в момента е такъв хаос… Последното, което ми идва наум, е да пиша стихове“, казва Щърбева.

Водещата на Нова тв е израснала в сплотено семейство. Майка й е учителка, а баща й инженер. „Винаги за мен те са били на първо място приятели и чак след това родители“, подчертава една от най-популяриите новинарки в родния ефир.

Извън семейната среда младата Галя се чувствала изложена на рискове които й се стрували огромни заради свръхчувствителността й. С такава крехка душевност не й било хич лесно да вирее. Съучениците й се възползвали от слабостта й и често я нагрубявали. Случвало се даже да отнася подигравки. „Имам смътен спомен за някаква щърбава баба от песничка, която пееха по мой адрес. Но не са прекалявали, а и аз много си обичам фамилията. От Македонско е. Баща ми разправя, че един от прадядовците го ритнал кон и останал без зъби, но не знам дали не си измисля“, споделя Галя.

Като ученичка
Като ученичка

Като ученичка тя не можела да се слее с тълпата разбеснели се от хормони тийнейджъри. живеела в свой свят, в който любовта извисявала душата й и същевременно я плашела. Галя била толкова ранима, че и една по-тежка дума била достатъчна, за да разбие сърцето й.

Сложната плетеница от емоции, идеали и груби реалности бъдещата водеща изливала в стихове, навяващи тъга и драматизъм. Разбира се, в творчеството й не липсвали и любовни произведения. В началото посвещавала лириката си на свой съученик, към когото таяла чувства, а по-късно – на друг обект на момичешкия си интерес. Вторият се оказал голямо любовно разочарование. Години след това вече порасналата Галя срещнала въпросния момък случайно, но той не я забелязал. Днес тя не съжалява нито за пропуснатия шанс за среща, нито за раздялата им като гимназисти.

Водещата на „Календар“ отдавна е загърбила миналите си грешки и разочарования, неосъществените любови и мечти, сред които и тази да стане поетеса. Щастливо омъжената за оператора Петко Гюлчев Щърбева пак си е същата чувствителна девойка, но се е научила да не се поддава на ранимостта си, да не „попива“ и изстрадва като преди всяка хорска дума.

Най-добрите приятелки Лора Крумова и Галя Щърбева продължават да работят заедно, макар и да са в две различни телевизии
Най-добрите приятелки Лора Крумова и Галя Щърбева продължават да работят заедно, макар и да са в две различни телевизии

Да, порасналото момиче вече умее да се брани. С времето Галя си е създала защитен механизъм, който й помага да не приема случващото се около нея твърде лично. А стиховете? Тях ги е оставила завинаги в миналото.

Щърбева зарязала дарбата си малко след като завършила гимназия. Тя първо учила „Финанси“ в УНСС, но осъзнала, че това не е за нея и записала специалност „Журналистика.“ В студентските си години завързала най-ценните си приятелства. Нейни верни дружки още от онези години са Лора Крумова, Цветанка Ризова и Генка Шикерова.

В Нова тв Галя постъпила на работа през 1999 г. Моментално изпъкнала с талант и професионализъм и от репортер бързо се издигнала до водеща на новините.

Галя ЩърбеваНеин пръв екранен партньор бил Юксел Кадриев. А след като Юки се преместил при конкуренцията в Би Ти Ви, на стола до Щърбева се изредили няколко мъже. Галя намирала подход към всички и съумявала да се сработва.

Днес освен водеща, тя е и преподавател. С Лора Крумова и съпруга си Петко Гюлчев работят по магистърската си програма за млади журналисти, която реализират с Висшето училище по застраховане и финанси. Триото помага на питомците си да правят първи стъпки в професията.

Амбициозната журналистка се занимава и със снимането на документални продукции, продуцент е на „Темата на Нова“, а отскоро влага сили и енергия и в игрален филм. Той е за учителката Поля Даскалова, която обра банка преди две години. В този проект Галя пак е ортак с Лора Крумова и мъжа си Петко, а за режисьор е избран Димитър Митовски.

Очевидно на Галя няма да й остане време да се върне към стиховете. Камо ли пък когато осъществи другата си голяма мечта – тази да има поне две деца.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Галя Щърбева – тайна поетеса"

  1. Дарина Илиева   16.08.2013 at 11:02

    Галя Щърбева е не само красива и чаровна, но и страхотен професионалист!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *