В самолетна катастрофа в Кривина загива гениалния режисьор Нено Цонзаров!

Нено Цонзаров

  Ето какво си спомня за внезапната кончина на легендарния телевизионен режисьор Нено Цонзаров (1942-1984 г.) говорителят Димитър Игнатиев: „Бях водещ на късните новини на 10 януари 1984 г. Тогава един много добър мой колега и приятел Нено Цонзаров очаквах да се прибере от Берлин. Позвънях у тях около 21,30 ч., но го нямаше още. През същата тази вечер съобщиха за самолетната катастрофа над село Кривина. Нищо не ес знаеше, докато телексът на БТА не заработи. Оказа се, че са загинали всички пътници. За жалост сред тях бе и моят приятел Нено. Трябваше аз в моята емисия да съобщя тази трагична вест. Това беше голяма болка за мен и изпитание“.

Димитър Игнатиев

Нено Цонзаров е потомък на стар род от Лясковец. Роден е през 1942 г. в с. Михайлово, обл. Враца. Завършва в Берлин тв режисура. Работи в отдел забавни програми в националната телевизия на Германската демократична република (ГДР). Режисьор с широки интереси и голям творчески замах, като внася и в БНТ придобития си опит. В бившия соцлагер той пръв разчупва налаганите по идеологически причини ограничения от тоталитарния режим в този вид изкуство.

Негови са снимките за новогодишни програми на десетки наши и световни звезди начело със сензацията от края на 70-те Прешъс Уилсън. Самостоятелен живот извън новогодишно шоу живее вече 33 години и клипът на Катя Филипова „Незабрава“, смятан за класика.

 

Нено Цонзаров дава наставления преди снимки на Стоянка Мутафова

Печено прасенце

Поредният новогодишен спектакъл с режисьор Нено Цонзаров. По сценарий на финала трябва да се появи печено прасенце с лимон в устата. Телевизионният ден обаче е разтеглив. Докато дойде до камерата, през колкото ръце е минало, всеки дърпал и късал – я бутче, я уше, я месце, и горкото прасенце пристига почти оглозгано на снимачната площадка, припомня операторът Пенко Първанов.

„Ами сега? Какво да се прави?! Художник беше Борето Златанов. Нено му поръча бързо да нарисува едно печено прасенце на един картон. За нула време прасето беше нарисувано и го заснехме — даже по-ве-село стана, а зад кулисите довършихме истинското“, смеят се с този гаф теле-визионерите.

 

Прословутият клип „Незабрава” на Катя Филипова е извадка от новогодишна програма на Нено Цонзаров

Ерес

Поредната новогодишна програма се снима в съборения вече хотел „Щастливеца“ на Витоша, началото на 80-те. В снимките участват десетки популярни български изпълнители, а гост-звезда е вокалът на актуалната група „Супер-макс“ Курт Хауенщайн. Чака си той реда за снимки на бара на чаша питие, а на гърдите му – голям златен кръст. Един след друг се изреждат телевизионни служители да го убедят да си махне кръста. В социалистическа България е срамота влизането в храм, а религията се смята за опиум за народа. Пробват го на няколко западни езика – той се прави на разсеян. С мимики показва, че не схваща нищо.

„След като се извървя почти целият екип, накрая Нено, който единствен не участва в агитката, извика на поредния агитиращ, но така, че да чуят всички наоколо: „А може би на някого му пречат моите сини арийски очи?!…“. След което кандърмите престанаха. За ужас на платените и самодейните цензори кръстът остана. Появи се на малкия екран и на Нова година“, спомня си певецът Михаил Йончев.

 

Най-ефектните тв снимки на екзотиката Прешъс Уилсън се оказаха направени в България

Веселба за смъртта на Брежнев

Този път снимките са в зала „Универсиада“, където е опънат пищен декор. Сценарият се променя в движение от авторите Румен Балабанов и Емил Робов. В програмата участват Любиша Самарджич, Коста Цонев, Вили Казасян и бендът му, състави от СССР, през Англия, до САЩ.

Изведнъж новините гръмват, че е починал Леонид Брежнев. Веднага е обявен национален траур за цели 3 дена. Какво обаче да правят гостите от чужбина? Как да се провалят снимките на най-чаканото телевизионно събитие? Лавина от неустойки заплашват екипа на Нено Цонзаров. Тогава той иска разрешение от Иван Славков и не спира работата.

„Всичко беше затворено да не се чува, че вътре има веселба, два кордона милиция пазеше от любопитни – изобщо да няма сянка от съмнение, че българският народ е потопен в скръб за Вожда“, разкрива тази дълго пазена телевизионна тайна Камен Йорданов, директор на продукция.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *