Вижте най-дълголетната нашенка!

Карамфила Стоянова

  Най-възрастната българка живее в Русенска област, установи проучване. Баба Карамфила Стоянова е най-дълголетната нашенка, след като преди месеци се спомина досегашният рекордьор -111-годишната баба Неделя.

На 4 септември баба Карамфила отбеляза тържествено 109-ия си рожден ден. Старицата притежава учудваща за възрастта си енергичност и е с всичкия си. На последните президентски избори дори настояла да гласува и отишла с роднините си, за да пусне бюлетината. Днес Карамфила Стоянова от село Николово в Русе живее при своя син Иван и снаха си Маргарита. Те полагат грижи за нея от години. Въпреки напредналата си възраст старицата категорично отказва да я глезят и предпочита да се обслужва и храни сама.

Баба Карамфила все още без очила може да плете терлици за внуците и правнуците си. До скоро бойната жена шиела и гоблени, но вече се отказала. Не пропуска обаче да прочете вестник. Следи пенсионерското издание „Минаха години“, но се жалва, че шрифтът бил прекалено ситен. Всяка вечер бабата не пропуска да види епизода от любимия си турски сериал, макар понякога да й се случва да забравя по-епизодичните герои. Тя е родом от Кюстендилско, но пътят на живота я довежда в Николово. Майка е на трима синове и три дъщери, най-голямата от от тях е на 78 години. Има 10 внуци, 4 правнуци и едно правнуче.

Баба Карамфила днес е най-възрастната българка със своите 109 години

Снаха й Маргарита Янчева обяснява, че свекърва й е работила на нивата цял живот, като едновременно с това е въртяла и къщната работа. Ставала рано сутрин, а вечер си лягала преди 10. До 102 години е пасяла агнетата и категорично отказвала да хвърли гегата. Дори и сега тя не обича да се застоява на едно място.

Баба Карамфила си похапва от всичко, но най-много й се услажда сиренето, млякото и плодовете. Никога не отказва да сръбне и ракийка или винце, а напоследък харесва и бирата. Денят й започва задължително с лъжица мед за сила и пъргав ум. Не знае що е лекарство, като се изключат един-два аналгина за цяла година.

Кръвното й е като на космонавт. Роднините на жилавата баба разказват, че на младини Карамфила е боледувала доста сериозно от туберкулоза. Жената обиколила почти всички санаториуми, докато не попаднала на един силистренски лекар. Там й препоръчали да наблега повечко на чесъна и така само за месец столетницата си изяла 5 кг, уплашена за живота си.

На ядене сядала на масата с по две глави чесън и изведнъж оздравяла, и повече не стъпила в болница, обяснява синът й Иван. Баба Карамфила запазила навика си до старини. Тя твърди, че чесънът е лечебна храна и трепе всички вредни болести.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *