Веско Маринов арестуван с долари в чорапите

Веселин Маринов
Веселин Маринов

  Веселин Маринов, който е разследван от МВР като участник в контрабандна схема за внос и търговия на цигари, отдавна има в досието си осъдителна присъда за митнически нарушения. Това разкрива пред журналисти бивш полицейски служител.

През пролетта на 1988 г. естрадният изпълнител е задържан на летище „София“ при завръщането си от Германия, където изнася серия от концерти. Малко по-рано Веско Маринов се е сторил подозрителен на властите заради честите си гастроли зад граница и родната милиция решава да го държи под око.

При проверка на багажа и обиск на столичната аерогара бдителните милиционери откриват 1200 долара които Маринов не е декларирал. Преди 10-и ноември 1989 г. законът не разрешава на българи да разполагат с долари, а недекларирането на „вражеската“ валута на границата се е смятало за сериозно престъпление.

„По-голямата част от доларите – 900, Веско Маринов беше скрил в тайник в куфара си. Другите 300 ги открихме в чорапите му, когато го съблякохме гол в стаичката за арестанти към аерогара „София“. Спомням си, че Маринов се разплака и започна да обяснява, че чака дете. В писмените си показания обясни, че доларите, които не е декларирал, са му трябвали, за да си купи сценичен костюм и обувки от Италия. Предадохме го на прокуратурата и следствието и му беше образувано наказателно производство за валутно престъпление“, разказва бивш столичен криминалист.

Веселин МариновСпоред тогавашните законови разпоредби подобно престъпление се е наказвало със затвор между 2 и 7 години.

Веско Маринов обаче учудващо е пожален, след като прокурорът взима предвид факта, че естрадният певец няма стари провинения и прояви, „несъвместими със социалистическия морал“.

Бардът от Полски Тръмбеш е осъден на 6 месеца условен затвор, а в музикалното съсловие и до днес се мълви, че Маринов е подписал декларация за сътрудничество с Държавна сигурност и по този начин е отървал пандиза. „Възможно е да е станал агент на ДС, тъй като валутната търговия се преследваше много строго от закона заради зачестилите спекуланти на долари и германски марки, факт е, че дори след като беше заловен с долари в чорапите и в куфара, Веско Маринов продължи да пътува в чужбина, за да изнася концерти – впоследствие той се установи трайно в Германия, откъдето се завърна едва след като падна комунизмът“, спомня си източникът.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *